Ahoj Pavel, veľmi ma potešilo že si sa ozval a že sa rád podelíš o svoje skúsenosti s pôstami a najmä teda do suchými pôstami.


 

Aká bola teda Tvoja motivácia k pôstom, čo Ťa viedlo si ich vyskúšať?

Před víc než 10 lety mi řekla doktorka, že mám astma a že budu muset brát celý život léky, „protože mám astma v genech a je nevyléčitelný“. Hledal jsem na internetu a našel jsem, že astma vyléčí půst, mimo řady jiných možností, utajných konvenční medicíně. A našel jsem taky stránky pust.cz, tak jsem to zkusil a moje problémy zmizely. Stačilo 5+12 dní o vodě a „celoživotní“ nemoc, podle doktorky, byla pryč.

Aký najdlhší pôst o vode si absolvoval a aké výsledky si po ňom zaznamenal?

3 týdny, nic mi nebylo, takže si ani nepamatuji žádné výsledky.

Mal si výraznejšie krízy počas neho? Tvoj režim dňa bol odlišný po fyzickej stránke ako keď nepôstuješ?

Někdy větší únava, horší fyzický výkon, viditelný třeba při chůzi do kopce nebo při fyzické práci. Asi nejhorší zážitek byl, když jsem 10. den půstu měl na chalupě vozit plná kolečka hlíny po fošně na přívěs od traktoru. Naložil jsem tak polovinu a zbytek jsem nechal na kámošovi, protože už jsem nemohl. Ale možná bych to nezvládnul ani bez půstu. Jinak mimo prvních dvou půstů jsem měl buď jen nějaké menší zdravotní problémy nebo žádné. A když jsem se necítil dobře, třeba jsem kvůli únavě nezvládal práci tak, jak bych chtěl, tak jsem zkrátka půst ukončil. Hodně lidí nejde do půstu, protože si říkají, že by to nezvládli. Přitom něco by asi zvládli, třeba jen několik dní místo 3 týdnů, i tak by jim to bylo užitečné. Nechápou, že začít půst nenese za normálních okolností žádné riziko, protože mohou půst v případě problémů, třeba když se jim moc točí hlava nebo je bolí, kdykoliv ukončit. A další půst pak jde většinou snáz a může být delší. Můj režim při půstu je stejný, ale nedělám fyzicky náročnou práci.

Kde si sa dozvedel o suchom pôste a prečo si sa pre neho rozhodol? Mohol by si zároveň čitateľom priblížiť bližšie aký je to suchý pôst?

Po zkušenostech s astma jsem mimo jiné pochopil, že když nechci být závislý na konvenční medicíně, která většinou jen tlumí příznaky nemocí a neřeší jejich příčinu, tak se musím naučit vyléčit sám. A začal jsem číst knihy o alternativní medicíně a chodil jsem i na diskuze v ruštině, kde jsem se dočetl o suchém půstu, asi na golodanie.su. Pro suchý půst jsem se rozhodnul především proto, že se píše, že pro stejné zdravotní účinky stačí při suchém půstu jen třetina času nutného při půstu o vodě. Navíc při suchém půstu není hlad, není zima, a dokáže vyléčit i to, co mokrý půst vyléčit nedokáže. Snažím se dělat absolutní suchý půst, tedy nic nejíst, nic nepít a nepřijít ani do styku s vodou, aby se nevstřebala přes kůži. To většinou trochu poruším, třeba si musím občas umýt ruce, ale dělám to co nejrychleji a hned se utírám.

Aký najdlhší suchý pôst si absolvoval?

9 dní. Bylo to v ideálních podmínkách. Bylo chladno, listopad nebo prosinec, a byl jsem hodně venku.

Komu by si doporučil suchý a komu zas mokrý pôst? Sú nejaké kontraindikácie, keď by si pôst nedoporučil a radšej by si doporučil niekomu inú očistnú alternatívu, ak áno akú?

Teorii suchého půstu čerpám z ruských zdrojů. Které se třeba v případě kontraindikacích dost liší. Dr. Filonov nějaké kontraindikace uvádí, ale v jiných zdrojích to, co Filonov vylučuje, suchým půstem léčejí. Na základě svých zkušeností bych lidem, kteří nejsou nějak těžce nemocní, doporučil jiný druh půstu především v situaci, kdy by suchý půst nezvládali. Nicméně toto by bylo na mnohem delší povídání. Především bych nikomu nedoporučoval dělat suchý půst bez seznámení se s nějakým návodem. 

Ako je s váhou počas suchého pôstu, išla Ti výraznejšie dole ako pri mokrom?

Asi jde dolu trochu víc první 2 dny. Ale moc váhu nesleduji, lépe řečeno většinou se zvážím a když je to tak nějak v normě, tak se tím nezabývám a nepíši si to. Odhadem první 2 dny ztrácím 2 kg denně, někdy první den i 3 kg, a pak tak 1 kg denně.

Akú máš prípravu pred suhým pôstom?

Jako nejdůležitější před jakýmkoliv půstem beru nutnost aspoň nějaké očisty střev. Dřív jsem většinou dělal na začátku půstu jogínskou očistu šank prakšalánu, tedy asi nejkvalitnější očistu střev a trávicího traktu. Nyní většinou dám jen večer před půstem dostatečnou dávku čaje z listu senny, který nečistí střeva tak dokonale, ale zajistí aspoň pořádné vyprázdnění.

Akú máš návratovku po suchom pôste?

Především dost poctivě dodržuji velmi pomalý začátek pití. První 2 hodiny návratovky velmi pomalu piji 2 litry vody. Snažím se podle dr. Filonova pít každou čtvrt hodinu 250 ml vody. Technicky to pro mne většinou není problém, protože obvykle něco dělám na počítači a při tom pomalu popíjím vodu. Po vodě dám 2 hodiny pauzu a pak opět velice pomalu piji nějaké zakysané mléko, většinou zakysané podmáslí, acidofilní mléko nebo kefír. A opět jako s vodou velice pomalu upíjím to mléko. A další den více méně totéž a pak už pomalu přecházím k jídlu.

Ako často aplikuješ počas roka suché pôsty?

Občas mám období, že dělám jeden, nebo i víc, půst v délce 3-7 dní měsíčně. A někdy půsty nedělám. Ale kdykoliv se mi zdá, že na mne „něco leze“, tak okamžitě nasazuji očistu střev a přestávám jíst a pít a začínám suchý půst.

Fyzicky by si mohol priblížiť ako sa cítiš, keď sa takto venuješ svojmu telu?

Nevěnuji se dobře tělu pořád, často jím hůř, než považuji za zdravé, moc necvičím… Ale když se díky tomu začnu cítit špatně, tak dám půst a po něm jsem vždy zas nějakou dobu v pohodě.

Aké knižky a webové stránky by si ľuďom doporučil na danú tému?

Bohužel nevím o žádné kvalitní knížce v češtině a fakticky ani v angličtině, když vynechám google překlad knihy dr. Filonova. Já mám dvě dobré knihy v ruštině, ale rusky asi nikdo moc neumí. Takže svým známým především doporučuji přečíst si aspoň můj velice stručný výcuc z knihy dr. Filonova Suché lečebne hladověni, a pak to případně opatrně vyzkoušet.

Čo by si doporučil ľuďom, ktorí chcú vzať zdravie do vlastných rúk?

Chodit na různé diskuze o nekonvenční medicíně, číst na toto téma knihy a návody na webových stránkách a především si co nejvíc sami vyzkoušet. A samozřejmě se seznamovat s různými druhy půstů. Počínaje půstem šťávovým a Breussovou dietou, přes půst o vodě, suchý půst a případně nějakou kombinaci těchto půstů. Například lze začít suchým půstem a když už má člověk hodně vysušená ústa, tak třeba na dva dny přejít na vodu, a pak se opět vrátit k suchému půstu. Jinak u nás hodně lidí tak trochu opovrhuje šťávovými půsty, protože Pavel Mácha razil na půst.cz, že půst je destilka plus NIC. Nicméně, jak se leckde píše, na řadě západních léčebných klinik se dává přednost šťávovým půstům, protože je lidi asi lépe zvládají, dají se dělat téměř neomezeně dlouho a mimo toho, že i při tomto půstu je tělo jen velmi málo zatížené trávením a má možnost se léčit, šťávy ještě dodávají spoustu chybějících živin v nejlepší formě. Tento půst lze doporučit především lidem, kteří z nějakého důvodu nezvládají půst o vodě nebo suchý půst. Sám jsem šťávový půst nikdy nezkoušel, ale několika známým pomohl. Nicméně mně nejvíc vyhovuje suchý půst, protože nemusím nic připravovat, dokonce ani nemusím řešit destilku, a stačí relativně krátká doba.

A ještě k mým odpovědím na tyto otázky. Nechtěl jsem odpovědi natahovat třeba detaily návratovky nebo popisem některých aspektů suchého půstu, protože tyto detaily jsem uvedl ve zmíněném výcucu z knihy dr. Filonova. Jak už jsem psal, pokud by si chtěl někdo suché půsty vyzkoušet a pokud nemá lepší zdroj, tak by si měl přečíst aspoň ten výcuc. Ale je řada lidí, kteří nikdy nic o suchém půstu nečetli a přesto suché půsty úspěšně praktikují. 
Ďakujem Ti pekne za rozhovor

Výťah z knihy dr. Filonova

Tento soubor obsahuje především překlad/výcuc z několika částí knihy dr. Filonova Suché léčebné hladovění. Vznikl jako kopie několika mých příspěvků na různých diskuzí. Někde píši háčky a čárky, někde ne a většinou se moc nezabývám gramatikou, protože často šlo o rychlé odpovědi na dotazy z diskuze, takže se předem omlouvám za případné pravopisné chyby a překlepy. Sám  mám řadu zkušeností se suchými půsty v délce do 7 dní a v jednom případě to bylo 9 dní.

Výhody suchého půstu oproti mokrým půstům.

Při suchém půstu je tělo postaveno ještě do tvrdších podmínek než při půstu o vodě. Potřebuje získat nejen potravu, ale i vodu. Stádia léčebného hladovění jsou stejná, ale probíhají rychleji. Již 3:
den nastupuje ketoacidotická krize. Druhá, nejvíc léčící, acidotická krize nastává 9.-11. den. Čím rychleji přijde acidotická krize, tím dříve odejde a tím je i více času pro obnovu a léčbu organizmu.
Vzhledem k mnohem tvrdším podmínkám při suchém půstu přežívají jen nejkvalitnější buňky a nemocné a změněné buňky to nepřežijí a tělo se jich zbavuje.
Při mokrém půstu přichází do těla vnější méně kvalitní voda, kterou si musí tělo čistit, strukturovat… Při suchém půstu chybí voda a tělo si ji musí samo vytvářet, a vytváří si ji správně strukturovanou a v kvalitě, jakou tělo potřebuje, mnohem vyšší než u vody z vnějšku. Tím dochází k výměně staré “mrtvé”, méně kvalitní, vody za vodu “živou” = nejvyšší kvality, strávně
strukturovanou, vytvářenou přímo uvnitř těla. 
Mnoho lidí říká, že suchý půst se zvládá snadněji , především proto, že není hlad. Nejen potravu, ale i vodu musí organizmus nějak zpracovávat a při suchém půstu toto neprobíhá a tělo je mnohem víc v klidu než při mokrém půstu. A díky tomu se také při suchém půstu mnohem více očistí krev. Protizánětlivý efekt suchého půstu je mnohem vyšší, protože záněty nemohou existovat bez vody.
Každé zánětlivé místo opuchne vodou. Pouze ve vodním prostředí se mohou množit mikroorganismy: bakterie a viry. Při deficitu vody nastává silný konkurenční boj o vodu mezi tělěsnými buňkami a patogeny. Tělesné buňky odebírají vodu patogenům. Jinak tělo získává novou vodu jak syntézou, tak nasáváním ze vzduchu. Mikrobi, viry, hlísty bez vody hynou.
Při mokrém půstu probíhá detoxikace přes klystýry, sauny, … Při suchém nastupují unikátní mechanizmy. Dochází k spalování toxinů, buňky se zbavují všeho zbytečného, nemocného… Nastává zvýšení vnitřní teploty, to se možná nezměří teploměrem, ale lidi to v průběhu s. půstu cítí jako vnitřní žár. Víme, že při zvýšené teplotě se ničí jedy, toxiny a dokonce i rakovinové buňky. To urychluje léčbu. Zvýšením teploty organizmus zpomaluje růst mikroorganizmů. A imunitní systém snáz vystopuje a likviduje všechno cizorodé a degenerované. Efekt hubnutí. Tělo je nuceno získávat jak potravu tak vodu zevnitř. Takže probíhají jiné chemické reakce. Dochází k relativně nižším ztrátám svalové tkáně v porovnání s tukovou tkání, na rozdíl od mokrého půstu, kdy jsou ztráty tuku a svalů přibližně stejné. Při suchém p. se tuková tkáň rozkládá velice efektivně, protože obsahuje více než 90 procent vody, a svalová tkáň zůstává relativně neporušená. Funkce je podobná jako u velblouda, v první řadě řeší žízeň na úkor tuku. A tím tělo nestrádá nedostatkem vody.
Při suchém p. se tuky spalují 3x rychleji než při mokrém. A potom nikdy nedochází k plné obnově tukových tkání a tím se liší od mokrého půstu. Omlazující efekt. Extrémní podmínky nevydrží nemocné, degenerované a slabé buňky, takže se rozpadají a zůstávají ty zdravé, silné a geneticky kvalitní, které mají potom obdobně kvalitní potomstvo a zvyšuje se kvalita celého organizmu.

Kontraindikace suchého půstu:

Zhoubné nádory a hematologické malignity. Aktivní tuberkulóza plic a jiných orgánů. Hypertyreóza a další nemoci endokrinní. Cirhóza jater. Hnisavě zánětlivá onemocnění dýchacích cest a břišní dutiny. Oběhové selhání II a III stupňů. Přetrvávající nepravidelný srdeční rytmus a vedení (nevím …сердечного ритма и проводимости). Těžká podváha. Tromboflebitida a trombóza. Těhotenství a kojení. Děti do 14 let a senioři nad 70 let. Neschopnost pacienta samostatně se o sebe postarat. 

Příprava:

Filonov doporučuje před suchým půstem očistit střeva a játra a absolvovat půst o vodě. Až potom se má dělat suchý půst. Tento kratičký výcuc slouží především pro lidi, kteří se zabývají očistama a rovněž už mají určité zkušenosti s půstem o vodě. Filonov v knize popisuje relativně složitý postup očisty střev a jater, já jsem to zatím podle něj nedělal a nemám to ani moc nastudované. Jiný velmi známý ruský autor Ščenikov doporučuje při přípravě vyloučit ze stravy maso a ryby a 4-5 dní do začátku půstu přejít na zeleninovou dietu. Nejlépe používat syrovou zeleninu (zelí, mrkev, rajčata apod.). A doporučuje ještě vařenou červenou řepu. Já se snažím jíst aspoň 1-2 dny před půstem pouze ovoce a zeleninu. Dřív jsem před půstem dělal šank prakšalánu, ale v současnosti většinou na ni nemám podmínky a čas, a tak často jen piji 2 dny
před půstem vždy večer čaj z listu senny, který udělá aspoń částečnou očistu střev, i když zdaleka ne
tak kvalitní, jako při šank prakšaláně. A očistu jater dělám přibližně jednou za půl roku a těsně před
půstem se jí již nezabývám.

Návratovka:

Stejně jako u půstu s vodou, i u suchého půstu je velmi důležitá návratovka. Já se snažím dělat suché půsty podle dr. Filonova, filonov.net. Tak bych sem zkopíroval svůj příspěvek ze zdravi-az.cz
o návratovce podle Filonova:
Hladovka ma zacinat a koncit v 8 hodin rano. Navratovka ma byt presne dodrzena, protoze je dulezitejsi jak vlastni pust. Ted to nevidim, ale pise, ze ma navratovka byt 2x tak dlouha jako pust. V 8 zacinas pitim vody. Mela by to byt voda zmrazena a roztata. Do prvni sklenice doporucuje 3 tablety probiotik LINEX. Sklenici (240 ml) je treba pit 15 minut, pomalu, tak, abys koncil ve 14. minute. Behem 2 hodin vypijes 8 sklenic. Piti vody muzes spojit se sprchou. Po sprse je dobre se osprchovat studenou vodou a pak dat na 8 minut teplou vanu s bylinama. Spolecne s mytim pokracovat s pitim vody do 12 hodin. Ve 12 mas jist rybi bujon, kolik chces. Po suchem pustu je treba zacinat jist malymi porcemi. Je to proto, aby se pomalu a opatrne obnovila cinnost slinivky, ktera byla zastavena. Ve 14 hodin je nutna zivocisna bilkovina zalozena na kysanem mlecnem produktu, kefir nebo syrovatku Bolotova. Kdyz Bolotova nestacis udelat, tak kefir. Kolik chces, po malych davkach. Dulezite: vodu i jidlo pomalu po malych porcich. Vypij hltecek, polkni kousek, posed, zaposlouchej se do sebe. Jestli pri zvykani jidla necitite zadnou chut nebo vam to pripomna chut vaty, to znamena, ze zaludek jeste na to jidlo neni pripraveny. Pro tebe je to balast. Tak pockej nekolik dni a zkus to jidlo znovu.
Pokud po prijmu porce citis bolest v zaludku, sucho v ustech, vnitrni odpor, tak to prestan jist. Pokud je to v pohode, tak snist objem odpovidajici sklenici (240 ml). Jeden jeho pacient si pripravil syrovou zeleninu. Snedl kousek, chvilku pockal a chtel pokracovat, ale ucitil bolest dole v brise jako by tam bodal nozem. Potom pochopil, ze bolest mizi, kdyz ji zeleninu varenou. Potom dlouho koncil pust na kefiru a rybim bujonu a problemy nemel. To je nutny proto, ze po suchym pustu telo silne potrebuje stavebni material cimz je zivocisna bilkovina. Nazapominejte na metodu lecebneho zvykani. Od 2. dne lze trochu pouzit vceli produkty, med a pyl. Potraviny by měly být pestré a dobře nasycene vitamíny a mikro a makro elementy. Během prvních pěti dnů po začátku navratovky používejte pouze čerstvé, čisté a vysoce kvalitní výrobky. Nelze použít cukr a produkty, ktere ho obsahuji a konzervovane produkty. Při navratovce, a to zejména v prvních dnech, je třeba se vyhnout průvanu a chladu. První dny se organizmus zabyva dekontaminaci potravin a vody, takže tělo je slabé, pak tělo bude rekonstruováno a imunitní systém bude ještě silnější, než před půstem.
A ještě pridam popis zacatku sve navratovky z prvniho sucheho pustu, ktery jsem daval na zdraviaz: Ja si predevsim pamatuju ukonceni prvniho sucheho pustu, puvodne jsem chtel aspon 1-2 dny, bral jsem to opravdu opatrne. Jenze vsechno bylo v pohode, tak jsem nakonec dal 5 dni. Koncil jsem 6. den rano, nejdriv jsem sel do vany a uzival si vody. A pak jsem sel na piti vody. Poctive jsem
dodrzel pomale piti 2 litru. Vzdy 2 a pul deci jsem cucal 15 minut a kazdy dousek jsem dlouho drzel v puse, psal jsem pri tom neco na pocitaci. A do prvni sklenice jsem dal 3 tablety nejakych probiotik co jsem sehnal. Podle toho kdo mi je dal, tak asi neco kvalitniho, ale nepamatuju si. Filonov doporucuje do prvni sklenice 3 tablety Linexu. Dve hodiny po vypiti vody jsem dal rybi bujon, a opet temer stejne pomalu jako tu vodu, tedy misto ryby jsem pouzil file , nic jinyho jsem nesehnal. A po dalsich 2 hodinach jsem dal zakysane podmasli, opet, nic lepsiho nemeli, ani kefir.
Delal jsem to na venkove. A i to podmasli kazdy dousek dokonale proslinit. Kolik vody jsem vypil v navratovce nevim, vylicil jsem prvni kroky a pak jsem pil podle potreby. Ja piju hodne, takze
aspon 4 litry denne, odhadem. Myslim, ze jeste prvni den navratovky zustala moc tmave hneda, trochu do cervena, a stale hnusne smrdela, rekl bych nejakou chemii. Asi az dalsi den byla trochu
svetlejsi. Ale to bylo po 5 dnech pustu. Jinak ten prvni den jsem se snazil vsechno dodrzet, ale v ramci moznosti, ktere nebyly nic moc. Takze vsechno z obchodu, misto rybiho bujonu vyvar z file,
precezeny, jen vodu. To mi moc nechutnalo. Kysane podmasli bylo super. To jsem si dal jeste vecer a jinak ten prvni den jen vodu. Lze take ukoncit suchy pust vodnim pustem. Na ruskych diskuzich to tak delaji casto. Co se tyka toho ukonceni pustu, Filonov to ma jako soucast navodu na provedeni pustu doma bez odborneho vedeni, kdy to omezuje 5 dny. Jak to delat pri delsich pustech jsem nikde nenasel, tak jsem to delal stejne i po 9 dnech. A jeste pripominam, ten muj popis prvniho dne je co jsem delal ja, jinak radeji presne podle Filonova.

Ledviny:

Nekdo mel dotaz, jestli neni suchy pust prilisna zatez na ledviny. Za prve uz jsem hodne suchych pustu sam delal a bez problemu. Tedy jak pise dr Filonov, při pustu obcas boleji organy, které se prave leci. Kdyz jsem zacinal s mokrymi pusty, tak me bolely prave ledviny, nebo něco v te oblasti. A vždy když jsem ukoncil pust, tak to hned preslo. Po par pustech uz to nebolelo vubec, ale pak při prvnich suchych totez. Ted uz ani nepatrne, asi uz mam ledviny spraveny 🙂 . Par odstavcu o ledvinach z knihy dr Filonova: Je jasne, ze ledviny a jatra při suchem pustu prakticky plne odpocivaji, coz nelze rict o pustu o vode. Pri suchem je jejich zotaveni mnohem rychlejsi. Pri vetsine nemoci ledvin suchy pust ma vyrazny pozitivni efekt. Pri konvencni lecbe se zatez
ledvin nesnizuje, naopak se zvysuje při odstranovani odpadu z leku. Pri suchem pustu se zatez ledvin vyrazne snizuje. Je třeba pripomenout, ze ledviny uzce souvisi s jatry. Nejcastejsi jsou nemoci ledvin dusledkem neschopnosti jater normalne plnit svou funkci. Proto je zvlast dulezite provadet před hladovenim ocistne procedury a potom dodrzovat dietu. Ve vetsine pripadu spravne provedena sucha hladovka da dobre vysledky pri vetsine nemoci ledvin.

Bolest v různých částech těla

Lidé se často vyděsí, když je při hladovce začne něco bolet. Je třeba připomenout, že když se má něco zlepšit, často dojde nejprve ke zhoršení. Jestli s tím začneme bojovat, to nové a lepší nenastane. Všechny tyto symptomy při hladovce jsou většinou krátkodobé a rychle přejdou. Symptom ukazuje, že tělo došlo k čištění poškozené tkáně, která je právě na řadě. To je – jediný
smysl symptomu a není nutné hledat jiné vysvětlení. Jestli při hladovce něco bolí, znamená to, že organizmus se na to soustředil a začal to léčit.
Když se člověk dohladoví k něčemu z ranného
dětství, znamená to, že se čištění se chýlí ke konci. V době hladovění se všechny nemici objevují na kratkou dobu v obraceném pořadí. Zřídka něco bolí dlouho. Neznám případ, že by si někdo ublížil proto, že ignoroval příznaky hladovky. Samozřejmě to vystraší, ale je třeba to překonat. Častěji mohou být problémy po předčasném ukončení. Obvykle během několika dní bolest beze stopy
zmizí, ale někdy se po nějaké době vrátí. To záleží na tom, v jakém pořadí probíhá léčba.
Cokoliv zde předvídat je těžké. pár dní projít beze stopy bolesti, ale někdy po chvíli se znovu vrácena. Za normálních okolností byste měli spoléhat na své podvědomí a trpělivě čekat. Instinktivní inteligence nás zná nejlépe ví lépe než my v jakém pořadí by měla probíhat léčba. Často bývají zcela neočekávané bolesti, nesouvisející se současnými chorobami. Tím se léčí nemoci, které ještě navenek nepropukly. Tak nevysvětlitelná bolest kloubů znamená svědčí o prevenci blížící se artritidy. Jednu paní mučily tak silné bolesti hlavy, že byla nucena 5x za sebou udělat klystýr a vzít si sorbenty. Vědecký přístup zvítězil a bolest odešla. Prudká bolest bývá, když vycházejí ledvinové kameny. V takových případech, můžete si vzít tabletky nospanum ( rusky но-шпа, nevím co to je) a udělat si horkou koupel. Ale stává se, že kameny zmizí zcela bez povšimnutí.
 

4.2 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viliam
5 years ago

Chlapci, vďaka za info. Idem skúšať :mrgreen:

Detroit
Detroit
5 years ago

Pozdrav z USA..jedna ruska zijuca v San Diego Milena Albert zvladla 10 dni suchy a hned nato 31 dny vodovy post,..to je sila..robila to podla Filonova,aj vsetko opisala,kazdy den..zaujimave citanie ale v anglictine.. http://sunlightenment.com/milena-alberts-40-day-fast-with-9-5-days-of-no-water/ Par rokov taktiez praktizujem suche posty..aspon 2-3 krat do mesiace..Omnoho lahsi ako vodovy post..z vodou sa clovek trapi,stale skvrka v bruchu a telo pracuje s vodou, is absorbing the water..Dr.Filonov opisuje liecebne ucinky sucheho postu vs voda ako 1 ku 3..(1 den sucheho sa rovna 3 dnom na vode)..Ja uz vodny ani nepraktizujem..suchy spaluje taktiez tuky a vodny tuky ale nici aj svalstvo..Inac pre tich naj… Read more »

Pavel
Pavel
5 years ago
Reply to  Detroit

Milena je super. Nicméně to, co dala je ještě asi zvládnutelné, ale třeba Rus Sat Marga je trochu jinde 😛 😛 😛 Tady https://www.youtube.com/watch?v=tFYFJkyXhgY má video, bohužel jen v ruštině, kde dal nejdříve 14 dní o vodě, pak 27 bez vody a pak zas pokračoval o vodě, celkově bez jídla přes 2 měsíce. Pro ten suchý půst měl asi ideální podmínky, byla zima, tedy sníh, a byl někde v lese. A při tom pracoval, dělal myslím izolaci domu. Zatím jsem nikdy nečetl, že by někdo mimo něj dal víc než 21 dní a i to kdysi považoval autor nějakého patentu… Read more »

Viliam
5 years ago
Reply to  Pavel

Pavel, v tom videu, čo si poslal hovorí na 5. deň, čo sa má/nemá robiť s ústami.
Myslím, že spomína nejakú masť. Ale dobre tomu nerozumiem. Môžeš na to, prosím Ta pozrieť?
A ak som dobre porozumel tiež hovorí, že človek by si nemal oblizovať pery (rty)?
Inak parádne videjko. Este lepší Borec v ňom. Mam motiváciu sa pomaličky učiť rusky. Dakedy mi to príde ako slovenčina 😀 ale niekedy vôbec netuším…
Máš aj iných borcov, ktorí robia niečo podobne?
Pokojne aj niečo o “klasických” pôstoch, urinoterapii, otužovaní… čokoľvek, co pomáha udržovať si alebo znovu nadobudnúť zdravie

Viliam
5 years ago

Podarilo sa mi nájsť knižku o suchom pôste od Filonova preloženú do angličtiny.
Môžem sem napísať, ako ju nájsť alebo priamo hodiť link? (právo nie je moja silná stránka :D)

Pavel
Pavel
5 years ago
Reply to  Viliam

Viliam, Filonov v angličtině je například tady https://spiritsciencecentral.com/wp-content/uploads/2017/07/Dr.-Filonov-Dry-Fasting-Translated.pdf, snad to není proti nějakým pravidlů to sem uvést 😛 . Bohužel je to automatický počítačový překlad, takže to není zrovna dokonalé. Jediný opravdový překlad Filonova je do italštiny, takže pokud někdo umíte, podívejte se na siberika.it. Pokud byste někdo zkusil číst ten automatický překlad do angličtiny a nějaké části byste nerozuměli díky nedokonalému překladu, můžu vám něco kratšího přeložit z originálu.
A když už jsme u té angličtiny, tady je velká diskuze o suchém půstu, “Dry Fasting (no water or food) on a Plant Based Diet” = https://www.facebook.com/groups/430663550470861/

Stano
Stano
5 years ago
Reply to  Viliam

Mozes mi poslat tu eknihu od Filanova na moj e-mail ? st.gesch@gmail.com
Dik

Viliam
5 years ago

Tak tu je tá knižka od Dr. Filonova v angličtine: https://spiritsciencecentral.com/wp-content/uploads/2017/07/Dr.-Filonov-Dry-Fasting-Translated.pdf
Upozorňujem, že je to pravdepodobne Google Translate, ale podstata sa dá v pohode pochopiť.
Napríklad párkrát je tam spomenutý výraz: “regular chair” – na čo sa dá celkom ľahko prísť, keďže v ruštine bude výraz pre stolicu asi podobný. Ale pre človeka, ktorý nehovorí slovanským jazykom to môže byť dosť haluz 😀
Príjemné čitanie prajem

Jaroslav
Jaroslav
2 years ago
Reply to  Viliam

Zdravím Ťa Viliam,
mohol by som Ťa poprosiť o zaslanie google prekladu knihy o suchom pôste od Filonova z anglickej verzii. Skúšal otvoriť link, ktorý uvádzaš ale nefunguje to.
Vďaka, Jaro.

Maria
Maria
5 years ago

Úžasný, obdivuhodný človek!

Johanka
Johanka
3 years ago

Pustila jsem se dneska do půstu a protože vůbec nemám žízeň a ani chuť pít vodu, začala jsem hledat informace o suchém půstu. Ten jsem ještě nezkoušela, mám zkušenosti jen s půstem s vodou, zvládla jsem 2x 18 dní a pár kratších. Jsem už 20 hodin bez vody a zatím vše OK. Mám jen dotaz na tu knihu od Filonova, zda není k dispozici ke stažení v ruštině.

Pavlína
Pavlína
2 years ago

Dobrý den, minulý týden jsem našla tyto stránky a ráda bych se zeptala : Jak často a jak dlouho je vhodné držet suchý půst ?? Čím se řídit ? Mám za sebou 60hodin, po kterých jsem měla příšernou žízeň. Ale byla jsem tak nadšena, že bych si ho za pár dnů zase chtěla zopakovat.. Existuje nějaké pravidlo ?? Díky za odpovědi. Pavlína

Andrea
Andrea
3 months ago

Ahojteee! Hladam partaka na suchy post, ludi s ktorymi si mozme menit rady, skusenosti, vzajomnu podporu atd. mozno mat aj spolocny post… ak by mal niekto zaujem napiste mi mail na aandrea209@yahoo.co.uk a mozme sa zoznamit a podporit sa touto cestou postu 😊
Andrea

Agnes
Agnes
2 days ago
Reply to  Andrea

Ahoj, praktikujem pôsty kazdý rok, zvyčajne na jar. Doteraz vzdy pôsty na vode -21 dňové. Práve teraz prechádzam pôstom, som v 13. dni. Prvy tyzden – klystyry a voda. Druhy tyzden som prestala piť aj vodu, tak nejak sama od seba ( vylučuje sa mi dosť hlienov a tak som si povedala, že to nebudem podporovať vodou a prestala som aj piť( ovlazila som si pery kvôli rozpravaniu)Ešte som sa vsak umývala, nakolko som chodila do prace. A včera som ma napadlo, ze sa pozriem na web, či nie je niečo o sichom pôste a som tu. Takze oddnes sa… Read more »

Agnes
Agnes
5 hours ago
Reply to  Agnes

Dopíšemm,
14.deň pôstu – 7 suchý pôst – prestali sa vylučovať hlieny, snáď sa spálili, ale zas mi vznikla akoby neskutočne horká voda? neviem čo to to bolo, do rána sa to akoby vsiaklo ale tá horká chuť je stále.
Liečenie sa presunulo no nosa, vytvorili sa mi v nose krvavé chrastičky suché.
A ešte som cítila hlien dnes 15 deň. ale z hora.
Tak uvidím, čo ďalej. Doteraz som bola úplne v pohode, kľud a tak ale dnes som výrazne nervózna.