15 dňový pôst sú dva týždne a jeden deň bez jedla. Kedysi to bolo pre mňa nepredstaviteľne dlhá doba, počas ktorej fyzické telo prijíma len čistú vodu. Všetko sa však postupom času mení a tak ako prišli skúsenosti s pôstami, nabral som jedného dňa istotu, že je to možné.

Obávaný 15 dňový pôst bol vtedy pomerne náročný, no nastal zlom. Nasledujúce roky šli už 21 dňové pôsty akosi stále ľahšie a ľahšie. A prečo vlastne sa o tieto bláznivé asketické kúsky pokúšať ? Pôsty boli v každej kultúre spôsob ako očistiť telo a myseľ. V kláštoroch sú súčasťou pravidelnej praxe a tak mnísi sa tešia silnému zdraviu a vitalite. Zrejme tieto informácie boli vtedy pre mňa prvotným impulzom.

Od prvých pôstov v roku 2006, som už nenavštívil lekára a nezobral žiadne lieky. V prípade nábehu chrípky, alebo iných problémov, všetko vyliečil pôst a telo sa zbavilo choroby samo, bez chemických liekov.

15 dňový pôst, už preniká hlbšie do buniek a počas tohoto obdobia sa telo zbavuje slabých a chorých tkanív. Je logické, že nebude ničiť zdravé energetické zásoby tela, ale pustí sa najskôr do tých, ktoré mu vadia. Týmto spôsobom odhalí ľahko aj rakovinové ložiska, alebo iné choré bunky a poradí s nimi. Samozrejme nedá sa zovšeobecňovať, no veľa adeptov pôstu, sa vďaka dlhým pôstom úplne vyliečilo aj z ťažkých chorôb.

K vôli opatrnosti, opäť pripomíname základné pravidlo a to nepokúšať sa o 15 dňový pôst bez viacnásobného úspešného zvládnutia 7 dňových alebo iných, podobne dlhých pôstov! Riziko nezvládnutia pôstu a hlavne návratu k jedlu je vysoké.  Preto návrat k strave musí byť dokonalý, na základe Vašich skúseností, čo máte jesť a čo nie v prvé dni.

Cieľom tejto stránky je podeliť sa o alternatíve k zdraviu bez liekov a nie doporučovať  hazardovanie so zdravím. Základ úspechu je získanie Vašich postupných skúseností.

Pôst

Autor – Andrew Gonzalez

 

Príprava a priebeh 15 dňového pôstu

K 15 dňovému pôstu je potrebná dôkladná príprava.

  • celý týždeň pred 15 dňovým pôstom jeme ľahšie vegetariánske jedlá
  • ideálna je už len vegánska alebo vitariánska strava
  • počas pôstu pijeme dostatočné množstvo vody, no nie nasilu
  • bezproblémový priebeh zaručí, ak už máme za sebou 2-3 sedemdňové pôsty
  • nebojte sa pohybu, cieľ je podporiť vylučovanie toxínov z tela
  • ak ste predtým nezvládli 7 dňový pôst, tak sa do 15 dňového nepúšťajte!

Návratovka – postupný návrat k jedlu

Návrat k jedlu musí byť pomalý a postupný. Váš tráviaci trakt je očistený a nemáte žiadne tráviace tekutiny. Navyše žalúdok je scvrknutý.

Opäť rovnaká výstraha: po 15 dňovom pôste sa v prípade hrubých chýb návratu k jedlu už nemusíte dožiť rána.
Ak ste si akokoľvek neistý obráťte sa na niekoho, kto má dlhodobé terapeutické skúsenosti s pôstami a ideálne je aj lekár. Neistota však zmizne  ak máme dokonale zvládnutý niekoľko krát 7 dňový pôst, alebo podobné pôsty a máte úspešne vyskúšané na sebe, ako sa stravovať prvé dni po pôstoch.
[/box]  

Zásady návratu k jedlu:

  • zásady sú podobné ako pri 7 dňovom pôste, len prísnejšie. Napíšeme ich sem znovu, líšia sa len dĺžkou zotrvania pri ľahších jedlách, čo je veľmi dôležité dodržať.
  • veľa ľudí začína prvý deň návratovky k jedlu ovocím, osobne si myslím že je to pre organizmus prisilné
  • pre mňa sa po rokoch pôstovania osvedčilo jesť v prvý deň kratučko naparená zelenina – a to paradajka alebo mrkva
  • prvý deň jeme len veľkosť čo sa zmestí do vlastnej dlane. Žalúdok je zmenšený a ak do neho dáme viac, tak to nezvládne
  • jeme len od hladu k hladu, preto ak sa najeme 2x denne (ráno napr. jedna naparená paradajka a večer napr. jedna naparená mrkva) tak je to úplne v poriadku
  • druhé jedlo si dáme len keď sme skutočne hladný
  • druhý, tretí a štrvý deň už môžeme zaradiť ovocie, opäť objem čo sa zmestí do vlastnej dlane. Vyberáme si ovocie, ktoré je typické pre naše podnebie. Pomaračne, grepy a iné citrusy sú úplne tabu, mohli by totiž popáliť tráviaci trakt. Ovocie striedame so zeleninou, nikdy nie spolu 🙂
  • piaty deň už môžeme zaradiť maličké množstvo zemiakov alebo pohánky. Tukom a bielkovinám v akejkoľvek forma sa striktne vyhýbame. Telo ich nevie stráviť, nemá na to ešte pripravené prostredie.
  • 7-10 deň môžeme postupne zaradiť rastlinné bielkoviny – ideálne naklíčenú šošovicu, mungo, cícer…neskôr aj varené strukoviny. Pozor na umelo pripravené rastlinné bielkoviny, tým sa vyhýbame aj mimo návratovky!
  • po 10 dňoch môžeme aj živočíšne bielkoviny, ak ich máme potrebu konzumovať
  • posledné do stravy zaraďujeme tuky!
  • oveľa ľahší návrat k strave majú vegetariáni, vegáni ale najmä vitariáni, i keď aj na vita strave sú možné veľké prešľapy.
  • tu popísaná návratovka má základ zo stánky pust.cz, ktorá mi veľmi v začiatkoch pomohla. Postupne som si však vytvoril návratovku čo je pre mňa ideálna.

 
Pomôcky potrebné na realizáciu očisty:

  • destilátor na výrobu destilovanej vody
  • alebo mäkká pramenitá voda z kvalitného zdroja o ktorej máme overené, že jej kvalita je podobná destilovanej vode a má teda minimálny obsah minerálov

Vlastná skúsenosť:

  • na prvý 15 dňový pôst som sa odhodlal rok po úspešne zvládnutom 10 dňovom pôste
  • cieľ bol 21, no realita bola úplne iná. Na 11. deň prišla veľká fyzická únava a trvala až do 15. dňa. Nemalo cenu to preháňať a tak som na 16. deň  pôst ukončil.
  • dodám, že som po celý čas od 11. – 16. dňa bol v emailovom kontakte s človekom, ktorý má za sebou množstvo 40 dňových pôstov a vie o nich snáď všetko :). Presne odhadol môj stav a aj keď som mohol pokračovať ďalej, rozhodol som sa vtedy, že 21 dňový pôst si vyskúšam až na nasledujúci rok.

 
 
 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
6 years ago

zase tu mame tie hluposti s destilovanou vodou? Len ste niekde nieco poculi, a uz to vydavate za pravdu…. ja som zase pocul, ze nightshades zeleniny, ako rajciny, baklazany, papriky, zemiaky… su skodlive pre obsah alkaloidov, a nemali by sa konzumovat pocas surovej stravy.

Tom
Tom
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

používám osmotickou vodu a nejen při půstu 😛 vzhledem k tomu jak nám tu kohoutkovou “vylepšujou” 🙁

Tom
Tom
6 years ago
Reply to  Ivan

ahoj Ivane, kolik máš za sebou půstů?? a proč je destilovaná voda hloupost?

Franta
Franta
2 years ago
Reply to  Ivan

Musim oponovať. Ja síce stroj na destilku nemám (mám doma celkom dobrú mäkkú vodu hoci stroj by som prijal ale je dráhy) ale som v kontakte z Vladom s Košíc ten má viaceré pôsty za sebou posledný 33 dňový pôst a tiež odporúčal destilovanú vodu. Ináč vystupoval aj v TV Markíze.

Tom
Tom
6 years ago

“dodám, že som po celý čas od 11. – 16. dňa bol v emailovom kontakte s človekom, ktorý má za sebou množstvo 40 dňových pôstov a vie o nich snáď všetko :). Presne odhadol môj stav a aj keď som mohol pokračovať ďalej, rozhodol som sa vtedy, že 21 dňový pôst si vyskúšam až na nasledujúci rok.”…. Pavel ??

Tom
Tom
6 years ago

jak je to se slinama, myslím zda mají vliv na zastavení trávení? ptám se protože od dnešní noci se mi jich tvoří tolik, že je musím plivat do kýble 🙁 nikdy předtím jsem tento problém neměl ❓

Tom
Tom
6 years ago

děkuju Juraj,
mě to překvapilo, protože minule při sedmičce jsem s tím problem neměl, ale to jsem pil odstátou kohoutkovou… pokud to ale neovlivní trávení, tak to nějak zvládnu…. ke studánce mám daleko a kojenecká voda u nás bohužel patří k nejhorším 🙁

Adriana
Adriana
2 years ago

Prajem pekný deň
Chcem sa spýtať ako často je dobré robiť 15 dňový vodný pôst. Naposledy som robila 28. Júna do 12. Júla. Už niekoľko dní rozmýšľam nad zopakovanim. Môžem ho zopakovať teraz, alebo radšej ešte počkať? Ďakujem veľmi pekne ????????