1 dňový pôst o čistej vode je pre väčšinu ľudí bezproblémový. Oveľa ťažšie, ako fyzicky zvládnuť samotný deň bez jedla, je jeho mentálne zvládnutie. Naša výchova nás núti k potrebe prijímania troch alebo viacerých jedál počas dňa. Narušenie tohoto rytmu je pre niekoho nepredstaviteľné. Zvládnuť jeden deň pôstu je však v skutočnosti nenáročné a chce to len trochu odvahy. Pre základnú očistu organizmu, je ideálne mať jeden deň v týždni pôst.

Pôst

Autor – Andrew Gonzalez

 

Účinky 1 dňového pôstu:

Základným prínosom, je upratanie od toxínov v organizme. Vyplavenie od nahromadených jedov a vedľajších produktov trávenia. Je to zaslúžený oddych pre tráviacu sústavu a iné vnútorné orgány.

K jedno-dňovému pôstu nie je potrebná žiadna špeciálna príprava. Napriek tomu je dobré dodržať pár jednoduchých zásad, ako len “bezhlavo” do neho skočiť. Vyhneme sa tak nepríjemnostiam a následnému sklamaniu, ktoré by nás mohlo nadlho odradiť.

Príprava a priebeh 1 dňového pôstu

  • večer pred dňom pôstu jeme ľahké jedlo a nie štýl – ešte sa poriadne “napratáť”
  • počas dňa pijeme dostatočné množstvo vody
  • ak sa jedná o úplne prvý deň pôstu, vyhraďte si na to pokojnejší deň, bez prílišného pracovného nasadenia
  • deň úplného oddychu nemusí byť vhodný, keďže Vaša myseľ nebude zamestnaná a tým to bude ťažšie
  • ak je pre Vás jeden pôstu náročný, skúste pôstovať od rána do večera, po úspešnom zvládnutí sa môžete odhodlať na celých 36hodín (celý jeden deň + nasledujúca noc)
  • ak je pre vás náročný aj jeden deň, skúste prejsť 7 krokov očisty tela. Po ich zvládnutí, bude deň pôstu pre Vás prechádzka ružovou záhradou

 
Upozornenie: skúsiť jednodňový pôst môže v podstate každý človek, až na malé výnimky. Špeciálne ľudia, ktorí trpia anorexiou, alebo príbuznými ochoreniami. Akokoľvek aj tu existuje pomoc.

Pôstovanie však v týchto prípadoch dôrazne doporučujeme len pod odborným dohľadom človeka, ktorý má dlhodobé terapeutické skúsenosti s pôstami a ideálne je aj lekár. Paradoxne aj ľuďom trpiacim poruchami prijímania potravy, sa dá týmto spôsobom pomôcť.
Krátkodobé hladovanie (1/2 – 1 deň), totiž prebúdza oheň trávenia a kľúčovým faktorom v týchto prípadoch je znovunadobudnutie a vypestovanie si správnych a pravidelných stravovacích návykoch.

Pomôcky potrebné na realizáciu očisty:

  • destilátor na výrobu destilovanej vody
  • pri jednodňových pôstoch je dobrou náhradou aj dojčenská, alebo mäkká pramenitá voda

Vlastná skúsenosť:

  • na prvý deň pôstu asi nezabudnem :). Po preštudovaní množstva materiálov som sa na neho konečne odhodlal.
  • pôst prebehol bezproblémovo a ja som sa prestal báť, a myslieť si že deň bez jedla je nemožný.
  • na druhý deň som sa cítil príjemne, až na malé ranné točenie hlavy pri vstávaní. Vedel som, že o týždeň si ho opäť rád zopakujem

 

 

Očista organizmu

 
 
 

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
125 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mel
mel
9 years ago

Ja som raz skusila len jeden den.no bola to katastrofa:D tak zle mi nebolo bohvie ako davno. Strasny pocit.citila som sa jak mrtvola.dokazala som uz len lezat .uff. Tocil sa cely svet a to bolo len to minimum. Co som robila zle?

Andy
9 years ago

Robil som viacero jednodňových pôstov. Najväčší problém mi však robil pach z úst a následné komentáre manželky (ako je to nezdravé a ten pach je dôkaz). Teraz mám chuť aj náladu dať si troj dňový pôst, ale už prvý deň, a dnes druhý cítim pach z úst (hnilobný). Tak nejako dúfam že to je čistenie sa, ale istý si nie som. Nejaké skúsenosti?

Maťo
8 years ago

11. maja 2015 som uskutocnil moj prvy 1-dnovy post. Uzasne, vobec to nebolo tak narocne. Ano tiez som mal pach z ust, dokonca mierna slabost, chvilkami sa mi troska zatocila hlava, ale inak super zazitok. Som na seba hrdy. Zacal som po dovolenke v Madride, kde som si uzival jedlu aj alkoholu a to bol moj motiv telo precistit. 10.maja som uz este o 19:00 veceral, rano som uz mal ako vzdy pocit hladu, zacal som teda vodou, tak na 1-2 hod. som telo oklamal, ale potom som mal opat hlad, tak som vzdy dal do seba 2-3 dcl vody… Read more »

Ladislav
Ladislav
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Môžem sa spýtať tak trošku od témy?Spýtam sa,. Keď som sa narodil cca 20 rokov do zadu, vraji som sa narodil celý červený krvávy. mal som ekzém po narodení.. do cca mojich 15stich rokov sa takmer vôbec neprejavil. ale od vtedy ma už niekoľko rokov trápi ekzém. Hlavne pri mojej obľúbenej aktivite, cvičení v posilňovni či behaní na vonku. pokiaľ necvičím nebehám, nič nerobím ekzém je dobrý okrem ekzému na tvári. Naštastie som chalan tak to lepšie znášam ako ženy. chcem sa spýtať, že či by mi pomohol pôst aj keď je to pravdepodobne vrodené?. Prípadne či s podobným nemáte… Read more »

Michak
Michak
8 years ago

už som skúšal jednodnovy pôst dva krát prvý krat som sa to nevydržal a dal som po 6 hodine jedlo a druhý krá sa mi zdá že som to vydržal akurát som mal suchár a dneska hlavne kvoli krvavemu mesiacu som išiel robiť další pôst vobec som nespal jedol som okolo 11 večer a potom som už nič nejedol ale bohužial som to nevydržal … nikdy som necítíl pri očiste nejaku bolest brucha , uplne sa mi pri nom dobre cíitim akurát ma sprevádza pach z úst ale natože tak dobre ho znášam kedže som aj vegetarian tak proste som… Read more »

Inga
Inga
8 years ago

Dobry den….mam len jednu otazku. Ked nemam moznost pocas postu pit destilovanu vodu co mi odporucate? Klasicku vodu z vodovodu alebo dojcensku vodu? Ak dojcensku ktory druh a ak vodovodnu vodu mam ju nechat odstat alebo prevarit? Dakujem krasne za Vas cas.

Inga
Inga
8 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Dakujem krasne:)

Roman
Roman
3 years ago
Reply to  Juraj (admin)

voda z vodovodu je ok, chlor vyprcha za minutu dve..mineraly nevadia

Last edited 3 years ago by Roman
Michal
Michal
8 years ago

Ked už pijem vodu tak len s vodovodu , ako sa prejaví že mi to škodí , nebojím sa že by to malo na mna nejaky zly vplyv. Ale ked som správne pochopil tak len pri poste skodi ta voda ? alebo aj všeobecne

Matthewko
Matthewko
8 years ago

Ahojte, dala som si post vcera. Robievala som ho na vyske niekolko krat rocne a nikdy som nemala tazkosti. No dnes rano(naposledy som si dala post par na jesen, a pred tym asi 4 roky su tomu, kedze som mala jeden porod a kojila som dlho) mi bolo naozaj velmi zle. Bolo to trochu dlhsie ako 24h – posledny krat som jedla v nedelu okolo 6 jablcko a potom az dnes – v utorok – rano. Bola som hladna ano, ale bola podstatne menej unavena vecer nez byvam obvykle. Avsak uz dnes v noci som citila ze som strasne slaba,… Read more »

Ivana
Ivana
8 years ago

Dobrý deň,
Včera som to dala, jednodňový pôst.presne to bolo 36 hodín.Zvládla som to viac menej v pohode,ráno po prebudení som ani nemala hlad, len trošku pocit na zvracanie.No teraz v priebehu dňa je mi veľmi zle, migrény, malatnost , ráno zápcha a neskôr ma prehnalo. Každopádne som odhodlana zopakovať si to. 🙂

Števo
Števo
7 years ago

Môže človek prísť o svaly pri niakom dlhšom pôste? 😀

Števo
Števo
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

ďakujem 🙂

Roman
Roman
3 years ago
Reply to  Juraj (admin)

o svaly zacnes prichadzt vtedy, ked telo uz nema dostatok tuku na palenie..obcas aj skor, ked potrebuje naraz vela energie a dosiel mu cukor . Palenie tukov je pomale

Ludo
Ludo
7 years ago

Ahojte,asi som nieco pokaslal.Parkrat som si dal jednodnovy post a vsetko ok,ziadnu extra navratovku som nemal,nejem maso ani ziadne mastne jedla.Rano som si dal banan,potom neskor jogurt,nejaky lahky obed.Pred tyzdnom som sa rozhodol,ze si dam po sviatkoch,ked som predsa len jedol viac ako inokedy,ale zasa som mal aj vela pohybu,ze si dam znova jednodnovku,tj prvy den som uz ani neobedoval,potom cely nasledujuci,a treti den rano zacnem.Ale v ten den som,ako v priebehu celej hladovky vobec necitil hlad,tak si vravim,skusim este ist dalej.Ale nasledujuce rano som uz mal divne pocity,tak som to skoncil.Ovsem akosi sa mi nie a nie rozbehnut poriadne… Read more »

Ludo
Ludo
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Sunlight,az predvcerom mi zacalo relativne normalne fungovat travenie a tlak v oblasti zlcnika takmer uplne ustupil.Ale nie celkom.Dnes som bol na vysetrenie tzv.biorezonanciu,kde sa ukazal zapal zlcovodov a zhustnuta zlc.Dali mi Yucca tobolky a za dva tyzdne sa mam ukazat.Vraj som mal zlcnik uz skor podrazdeny a teraz som si to ustatim cinnosti este vybicoval.Kamene,ani nic podobne vraj nemam.Uvidime co dalej…..

Roro
Roro
7 years ago

Halo Sunlight,
v prvom rade VELKY DIK za super stranku, je to toho az-az!!!
A moja otazka – pri poste sa pije iba nemineralizovana voda, alebo sa mozu aj ine tekutiny (napr. cisty bylinny caj/mineralna voda s nizkym obsahom/100% ovocna stava)???
A este jedna – davnejsie som pocul o 7 dnovom poste, kde sa pilo okrem vody, caju este tusim cca 0,5l napoja pripraveneho z javoroveho sirupu s citronom… Vies nieco o tom viac???
Dik a nech sa dari!!! 🙂

Roro
Roro
7 years ago

OK, diky za odpoved… Len ma trochu zaraza termin “destilovana voda”, nakolko viacere pramene ju vobec nedoporucuju pouzivat na pitie, kedze je viac skodliva ako prospesna (vid. napr. odkaz – http://www.csave.cz/files/nazory/stanovisko1.pdf ). Som najskor uvazoval nad tym, ze jednoducho si vodu z vodovodu/mierne mineralizovanu vodu vzdy prevarim a taku potom budem cely den pit a nic ine. Ale takto som teraz k tomuto akosi skepticky a asi teda radsej siahnem po dojcenskej vode.
Prosim o tvoj nazor.
Diky mooooc!!! 🙂

Roro
Roro
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Supiii Sunlight, diky za tvoj nazor.
Takze 1 dnovy post iba o dojcenskej vode bez problemov zvladnuty a teraz si ho doprajem kazdy tyzden ako pripravu na 3 dnovy. Ten by som chcel cca za 2 tyzdne vyskusat a k tomu mam jednu otazocku k “navratovke” a sice v com je lepsia naparena zelenina ako cerstva??? Bo chcel by som prve dva dni v navratovke jest iba cerstvu zeleninu + banan, ale ty vsade podorucujes “kratucko naparenu”…
Diky moooc a nech sa dari!!! 🙂

Lucia
Lucia
7 years ago

Dobrý deň , v čera som mala prvý 1 dňový pôst. Nemala som žiadne ťažkosti no dnes o 5 rano som sa zobudila a bolo mi nevolno. Počas dňa som vypila 3 detoxikačné čaje na čistenie pečene čo pijem každý deň. Chcela by som sa opýtať či mi mohlo byt zle z toho čaju ked som ho pila na prázdny žalúdok alebo to bol prejav čistenia…prikláňam sa k tej druhej možnosti lebo mám velmi znečistenú pečeň a muselo to všetko ísť nejak von ale že račej sa opýtam aby som si neurobila niečo zle . Ďakujem za odpoveď

Mariana
Mariana
7 years ago

Dobrý večer,aj ja by som potrebovala radu…Post som skúšala viac krát no vždy už okolo tretej hodiny poobede má začala strašne bolieť hlava az neznesiteľne a niekedy som aj zvracala (migrénozny stav) …Na druhy deň som bola taká slabá že som sa nakoniec toho vzdala .

B.
B.
7 years ago

Dobrý deň, dávam si tretí týždeň po sebe jednodňový pôst a zatiaľ som vždy v deň pôstu bola v dosť zlom psychickom stave, chcelo sa mi plakať atď. Neviem či je to len náhoda alebo sa vždy tým pôstom čistí okrem tela nejak aj moja psychika…Máte niekto podobné skúsenosti?

Lenka
Lenka
7 years ago

Ahoj, ja som absolvovala 8 dni iba o vode a dalsie 2 zeleninove stavy. Bola to pre mna super skusenost. Hlavne som zistila, ze sa da existovat i bez jedla a citila som sa velmi dobre. Mala som silnu motivaciu kedze som bola neustale chora.Odvtedy(2roky) som ochorela len raz a vaha sa mi zatial na tu povodnu nevratila.Odvtedy som to skusala niekolko krat ale bolo to tazke (chybala mi pevna vola) . Je to skutocne hlavne o psychike. Teraz v januari som ale vydrzala 5 dni a psychicky to bolo trapenie no i tak super.Celu dobu som normalne cvicila (spinning,… Read more »

Maria
Maria
7 years ago

Ahoj, prosim ta, preco sa za ziadnu cenu nesmie zacat trojdenkou, este prodim ta, da sa uz trojdenkou zbavit vaginalnych mykoz, vdaka, majus

Robo
Robo
7 years ago

Ahojte
Mam za sebou 8 jednodňových postov v priebehu 10 týždňov. Priebehy boli rôzne ale nič strašné.
Keďže to praktizujem každý pondelok chcel by som sa spýtať na vplyv nesladenej 1 kávy za deň na metabolizmus. Štartuje ho a potom to nie je správny post alebo to nevadí? Ďakujem za radu

Robo
Robo
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ok. Fajn. Skusim to ďalší pondelok bez kavy. Rad by som sa totiž pripravil na svoj prvý 3 dnový post. Ďakujem za cenne rady.

Katka
Katka
6 years ago

Odhodlala som sa na 1 dnovy post.Uz niekolkokrat som absolvovala max.3 dnovy post nedobrovolne v dosledku migreny ktorou uz dlhe roky trpim.Pri tychto stavoch nemozem jesť,snazim sa pit vodu,ale vacsinou to nie je mozne,ani hlt vody neudrzim v zaludku,lezim,lebo aj akykolvek pohyb sposobuje pocity na zvracanie.Tieto stavy trvaju 1-3dni,nadobudla som dojem,ze moje telo si takto vynucuje urcitu očistu.Teraz som do toho isla dobrovolne-vysledok bol vsak uplne identicky-podvecer 1.postneho dna ma zacala krute boliet hlava a opakoval sa scenar mojich vynutenych postov.Bola to katastrofa.Ani vodu som nemohla prijimat,pila som len po hltoch a po par hodinach som vyvratila viac vody nez… Read more »

štefan
štefan
6 years ago

zdravím,môžem pri pôste pit žihlavový čaj,ďakujem..

Marek
Marek
6 years ago

Zdravím , dokaze mi post pomoct pri lipomoch ? Pripadne kolko dnovy. A este som sa chcel opytat ci mozem pit vodu z vodovodu alebo iba destilovanu?

Mirka
Mirka
6 years ago

Ahoj Juraj,mam za sebou 36 hod.post…moj prvy. Mam asi 3 otazky….. Vsetko prebehlo celkom fajn,az na ranne zvracanie,ktore som si musela vyvolat,kedze mi bolo velmi zle na zaludku plus triaska sa striedala s navalom tepla. 1.Su taketo reakcie bezne? 2.Dnes navrat k jedlu…precitala som si tvoju navratovku…ale aj ine,kde odporucaju mrkvovu stavu,dusenu kapustu a na obed ryza so zeleninou…3.zaroven my bol odporuceny ryzovy protein s tekvicovym olejom a vlakninou od skoncenia hladovky…ty vsak pises – ziadne tuky a co si myslis o tom proteine…ktory mam uz dnes za sebou…Dakujem za odpoved aj skvelu stranku!!! Pekny den! Mirka

Mirka
Mirka
6 years ago
Reply to  Mirka

“Mi” bol odporuceny…oprava 🙂

Poštová Dana
Poštová Dana
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Juraj,chcela by som sa opýtať, či vplýva hladovka aj na očistu lymfatického systému a dokáže ovplyvniť prípadne zmierniť hučanie v ušiach.
Ďakujem za odpoveď a super zaujímavú stránku. S pozdravom Dana☺

Poštová Dana
Poštová Dana
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem
krásne za odpoveď Juraj????Pokúsim sa začať jednodňovým pôstom a uvidíme ako to zvládnem,keďže som fajčiarka????Asi by bolo najlepšie prestať fajčiť a až potom pôstovať,aby to prebehlo bez stresu a nervozity.

Alex
Alex
6 years ago

Ahojte, v prvom rade sa chcem poradovat za uzasny web. Dava to vela infosiek. Mam 26rokov, 110kg. Asi pred 10dnami som z nicoho nic prestala po dlhej dobe fajcit, a nasledne som dostala vela sily z dna na den ist na hladovku. Vecer pred tym som o tom vela citala, a nabudilo ma to. Som 2.den na hladovke, je to moja uplne prva hladovka, verim tomu ze mam v sebe velku pevnu volu a zvladla by som minimalne tyzden. Avsak chcem sa opytat, tym ze je to uplne prvy krat, a niesom pod lekarskych dohladom (vsade citam ze je to… Read more »

Ivana
Ivana
6 years ago

Dobrý deň,
trikrát som si dala 5-dňový pôst. Dlhšie som zatiaľ nevydržala, a to preto, že som počas neho strašne prekyslená. Prvýkrát sa mi na tretí deň točila ráno po prebudení hlava, no skúsila som sa vyzvracať a pomohlo mi to. Druhýkrát sa zopakovalo to isté takisto na tretí deň, no poslednýkrát som nezvracala vôbec, ale mala som pocit, akoby som v žalúdku mala kamene. Je to normálne, že prekyslenie trvá tak dlho? Vy ste písali o niekoľkých hodinách, no u mňa to boli dni…

Ivana
Ivana
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj, Juraj,
no práveže keď som doma, tak pijem iba destilovanú vodu. Keď som mimo domova, tak minerálku. Napadlo mi, či to nemôže byť tou destilkou… Čítala som, že je kyslá a má nízke pH, tak neviem…

Ivana
Ivana
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Od piatka alebo soboty sa chystám dať si 8 dní, tak vyskúšam. A potom niekedy chcem pôstovať 40 dní, tak sama som zvedavá, či to vôbec vydržím…

Martin
Martin
5 years ago

Ahojte ,
Mám za sebou 2x trojdňový pôst , chystám sa na 5dňový a chcem sa opýtať či počas pôstu môžem chodiť do sauny ? Nehrozí že tam odpadnem alebo niečo ? Ďakujem

Viliam
5 years ago
Reply to  Martin

Čau Martin,
ja som nedávno ukončil 4ku a dával som si studené sprchy každý deň. Ale ako tak čítam Jurajove skúsenosti, asi to naozaj nie je najlepší nápad. Síce som teraz v inom podnebí, ako máme doma, ale aj tak…
Telo dostáva dosť zabrať už len tým, že sa prečisťuje. Takže je asi naozaj lepšie vyhýbať sa extrémom.
Pravdupovediac sa mi nestalo nič, ale ani mi sa mi nezdalo, že by to malo taký blahodarný účinok, ako inokedy.

Radovan
Radovan
5 years ago

Dobrý deň chcel by som sa spýtať či by ste mi vedeli nejako pomôcť s mojím problémom s akné mám ho už pomerne dlho od ôsmej triedy a to už končím za rok strednú, už nie je také časté ale chcel by som sa ho už zbaviť. Začať s pôstom alebo nejak detoxikovať organizmus ? Ďakujem 🙂

Radovan
Radovan
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem za odpoveď a chcel by som sa spýtať ešte či je pôst účinný aj pri napríklad zjedení niečoho malého (banán/jablko…) pretože akosi nemôžem vydržať, nie je to tým že by som sa prejedal alebo mal nadváhu. Alebo to musím len psychicky zniesť?

Lucia
Lucia
5 years ago

Ahoj Juraj,
moze mi post pomoct s alergiami?A co post a sport? odporucas pocas postu aktivne sportovat?
Dakujem za odpoved
Lucia

Amalia
5 years ago

Ahojte – ja pôstim každý Spln a Nov Mesiaca + 10 dňové NEERA pôsty v jari – pred veľkou nocou – úplne v pohode…prvý, niekedy aj druhý deň pri tých dlhodobých ma pobolieva hlava – resp. len také moje “migrenózne” miesto – ale potom to “odíde”…. ja sa stále cítim báječne – ľahko,….som vegánka – a aj napriek tomu som závislá na sladkom – nech robím-čo robím…táto moja závislosť je od úúúplneho malinkatého detstva… rady – pi veľa = pijem …. užívaj škoricu = užívam….ale akonáhle je predo mnou koláčik, torta, čokoláda….som akoby bez zmyslov … a verte mi –… Read more »

juraj
juraj
5 years ago

Ahoj, dal som 5 dnový pôst už viac krát…vždy som pil pri tom čaj:-) návratovku som niekedy zvládol a niekedy som si dal pizzu ako hovado:-) potom som s tým neviem prečo prestal ale som obmedzil mäso na výkendy, kedy žena varí…Od pondelka som začal pôst s dvoma čajmi denne a dvoma kávami:-) cítil som sa skvele, až kým som včera neprečítal tvoju stránku…dnes mám dilemu, či mám pokračovať…od dnes 4 den, iba kojeneckú vodu…chcem dať sedem dní…chcem sa ťa opýtať, či mám pokračovať a dokončiť 7 dnový, alebo prestať a začať za pár týždnov znovu a iba čisto na… Read more »

Miro
Miro
5 years ago

Asi mesiac si dávam pravidelné 1 dňové hladovky. Nežiadúce účinky takmer žiadne , iba ak spomínané točenie hlavy pri vstávaní. Chcem sa , ale opýtať na jednu vec a zatiaľ nikde na nete ani v knihách som to nenašiel. Aj keď pijem nad 2 litre destilovanej vody za deň , cez deň zdá sa mi že napriek tomu málo močím. A keď ukončím hladovku večer a dám napr. nejaký šalát tak, vtedy začnem močiť častejšie. Neviem z akého dovodu si moje telo zadržuje vodu. Či mám oslabené obličky alebo má na to iný dovod. Nevedel by si mi odpovedať na… Read more »

Dajana
Dajana
5 years ago

Ahoj 🙂 mám za sebou svoj prvý pôst, povodne bol plánovaný 1 deň ale nakoniec som ho potiahla na 63 hodín, čo sú skoro 3dni, vydržala by som aj dlhšie len som nevedela či to nieje na prvýkrát vhodne tak som ukončila skôr, pôst som držala teraz od stredy od 18:00 som nejedla nič do soboty 9:00 kde som si dala ako prvé jedlo zeleninovu stavu, samozrejme pokračujem v ľahkých zeleninovymi jedlách, nič ťažké, akurat som neodolala orechom dnes tak cítim trosku tazobu na žalúdku, len sa chcem opýtať či je vhodne aby som zas opäť stredu držala 1 dňový… Read more »

Dajana
Dajana
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem ti za odpoved 🙂 určite to vyskusam, tie 1tky budem robiť pravidelne to viem už teraz, nielen na tele ale aj mentálne ma to moc posilnilo to cítim už teraz.. na najbližší spln skusim opäť 3, potom podám info, verím že to pôjde tak ľahko ako tento prvý, budem sa snažiť ísť podľa pocitu a podľa toho čo mi telo hovorí 🙂

Dajana
Dajana
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj 🙂 ešte ma tak napadlo, momentálne mám už za sebou 38hodin pôstu čisto len na vode z toho dva dni oredtym som fungovala na zeleninovych a ovocnych stavach..mám v pláne vydržať do piatku do 17:00 čiže 3dni (na pocudovanie tento môj druhý pôst aj čo sa týka energie a chuti znášam omnoho ľahšie ako ten prvý a mám z toho veľkú radosť) 🙂 len ma ešte napadlo a preistotu sa opýtam, myslíš si že by bolo vhodne začať ako prvým jedlom tekvicovou kašou? Robím si to často, tekvicu Hokaido dám uvariť do horúcej vody kým úplne nezmkne potom ju… Read more »

Matúš
Matúš
5 years ago

ahoj prosím ťa mám zasebou asi 4 jednodnove pôsty a 2 den a pol v pohode. Chcel by som dať teraz 24 hodín bez jedla a vody čiže suchý pôst čo mi to prinesie pre telo? je to ako 3 dnovi pôst s vodou ? ake to ma ucinky pre organizmus ten 1.dnovy suchy bez vody dik moc super web napomocny vela zdaru

Viliam
5 years ago
Reply to  Matúš

Matúš čauko, ja mám za sebou zopár krátkych pôstov. Najdlhší 5-dňový. No a skúšal som už aj suché 24ky. Neviem prečo, ale mne vyhovujú oveľa viac. 24ku dáš v pohode. Možno je fajn dať na začiatok očistu “klasickým” pôstom a až potom nasucho. Hlavne sa neboj experimentovať. Ale počúvaj svoje telo. Dlhšie ako 24h som ešte nedal, takže tam radiť nemôžem hehe. Ale tu na stránke je rozhovor s borcom, čo dával asi aj suchú desiatku. Mrkni na to. Ak vieš ako-tak po anglicky, dá sa nájsť preložené PDFko z ruštiny do angičtiny (cez Google Translate) od jedného z TOP… Read more »

Viliam
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Juraj, nedávno som si dal suchú jedničku a až na tretí deň prišla stolica. A to som jedol toľko vlákniny, že dovi dopi 😀 Nabudúce to bude chcieť asi lepšiu prípravu. Lebo som nabehol z bežnej stravy rovno na sucháčik. Ale jedol som ľahkú stravu. Dokonca bezmäsitú. Véééééľa ovocia. Takže aj tak zatiaľ neviem, kde som spravil chybu. A klystíry nemám ako dávať momentálne. Každopádne plánujem experimentovať so suchými pôstami. Teraz som na cestách, tak je to ťažké. Lebo stále sa dá ochutnať nejaké dobré jedlo haha. Ale už sa tu postupne zabývavam, takže to bude jednoduchšie dať si pauzu… Read more »

Viliam
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Nooo, paráda! Hneď sa to lepšie číta. Fakt mi je vtipne, ako som v daktorých veciach puntičkár a pritom som veľký bordelár, haha. No nechápem sa. Vieš čo, ja som v poslednej dobe mal také ťažké obdobie. Dneska nastal ten zlom. Prichádzajú mi vnuknutia ako ďalej. Momentálne som v Brazílii. Už som viac opálený ako domáci. Ja fakt neviem, aké mám korene kámo 😀 V poslednej dobe sa venujem strihaniu videí a hlavne ich tvorbe teda. Rozbieham YouTube a sám som zvedavý, kam ma táto cesta zavedie. Už od mala ma to ťahalo k tomu, že budem šíriť dobré správy.… Read more »

Juraj (admin)
Juraj (admin)
5 years ago
Reply to  Viliam

Píšeme teda na WhatsAppe 😀 … Inak pre tých kto si chcú pozrieť Vilovu super cestovateľskú stránku a o všeličom inom: https://vili.am/

Monika
Monika
5 years ago

Ahojte, prečítala som celú diskusiu, ale nenašla som nič o liekoch. Preto sa chcem spýtať, či som vlastne aj mala pôst, alebo len diétu s liekmi 😀 Moja situácia t.č.: beriem aerius /na alergie/ + Hylak a probiotiká, pretože mám akurát hnačku. Povedala som si: zabijem 2 muchy jednou ranou 😀 tak či tak nemôžem normálne jesť…. Tak som včera od 17:00 jedla len tú tabletku na alergiu a druhý deň /lebo ma stále preháňalo/ som si dala probiotiká a Hylak a moooooc vody /kojeneckej/. Bol to pôst? 😀 A druhá otázka: dobre, že som tie 2 muchy zabila, či… Read more »

Juraj (admin)
Juraj (admin)
5 years ago
Reply to  Monika

Ahoj Monika, tak ideme na to 😀 : – Preto sa chcem spýtať, či som vlastne aj mala pôst, alebo len diétu s liekmi //áno mala si pôst – či som mala najskôr riešiť hnačku a potom pôst? //lepšia varianta je že si dala rovno pôst – čo tí, ktorí berú iné lieky /na tlak, antidepresíva…./? Musia si ich dať, však? //treba si uvedomiť že tí čo berú lieky a dajú si pôst, tak sila liekov ide každým dňom veľmi hore…Je iné si dať lieky na tlak keď človek normálne je ako keď má povedzme 3 deň pôst, jedna tabletka… Read more »

Monika
Monika
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Jurko, moc ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 😀 do budúcna plánujem ďalšie 24 hodinovky, nikdy som si nemyslela, že to dám, pretože už 20 rokov nemám žlčník a vždy som si myslela /lebo mi to tak bolo vysvetlené/, že v tomto prípade musím “stále jesť”, lebo žlč stále odteká a nezhromažďuje sa v žlčníku. Tým pádom treba mať stále niečo v žalúdku…. ALE… zistila som, že nemusím 😀 stačí voda…. veeeeeľa vody :D. Počas tých 24 hodín som vypila 4l vody, čo pre mňa bolo niekedy nepredstaviteľné /pretože “normálne” vypijem asi pol litra a z toho sú 2 kávy 😀… Read more »

Monika
Monika
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Jurko, dnes už nie som taká optimistická 🙁 Sú 4dni po hladovke a hnačkujem znova…. a riadne 🙁 /6X/, len čo niečo vypijem, už utekám…. tie 3 dni po pôste som mala 1xdenne riedku stolicu a celkom fajn pocit v bruchu, Dnes sa mi to tam vrtí ako na kolotoči, prelieva sa mi to tam a bublinkuje… Som zle stravujúci sa všežravec, neviem, či som telu neublížila tou zdravou stravou 😀 Neviem, ako postupovať ďalej….

Yaro
Yaro
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Co jej doktor predpise.Len nejaku Chemiu.Do ocisteneho tela.Nejaky doktor co ked mu povie ze hladovala tak sa opyta a naco. 24 hodinovy suchy post (dry fast) je vyborny start ako odstavit (pozastavit) hnacku. A navratovka zelenina nie ovocie. Nic co ma spolocne z vlakninou.

Monika
Monika
5 years ago
Reply to  Yaro

Ahojte, u lekára som nebola, čierne uhlie pomohlo 😀 a samé suché potraviny: sucháre, staré rožky, čierny čaj…. viem, čo mi uškodilo… ako som vyššie spomínala, som nezdravo sa stravujúci všežravec, moje telo nie je navyknuté na zeleninu a ovocie, takže to bol preň dosť veľký šok 😀 a hlavne tá pravá príčina: strach /z dcérinej operácie chrbtice o ktorej sme začali v poslednom čase veľa hovoriť/, no a ja som sa z toho strachu ľudovo povedané posr.la 😀 . No už je to ok, všetko je tak, ako má byť. Prajem veľa spokojnosti a lásky 😀

Anna
Anna
4 years ago

Ahoj. Chcela by som sa prosím spýtať či si počas jednodňového pôstu môžem spraviť klystír.

Silvia
Silvia
4 years ago

Ahoj, chcem sa spytat, ci je pre mna vhodny post, ked mam vyoperovany zlcnik? Mam za sebou zopar jednodnovych postov, ale co tie dlhsie, nebol by to problem?

Silvia
Silvia
4 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Dakujem, budem sa drzat tvojej rady.

Michal
Michal
4 years ago

Taktiež som začal s jednodňovými pôstami pred cca 10 rokmi. Najprv to bolo iba v pôstnom období, popolcová streda, potom každý piatok až po Veľký piatok. Tak to trvalo pár rokov, ale všimol som si jednu vec. Po skončení pôstu si telo normálne “pýtalo” ten jeden deň bez jedla aj ďalej. Proste, žalúdok si vynucoval ten jeden deň v týždni pauzu od trávenia. Tak som to po pár rokoch zmenil, a jeden deň pôstu držal každý týždeň. Akurát som si ho preložil na štvrtok, čo mi prišlo ako optimum v rámci týždňa. Hladovať po nedeli, kedy sa človek väčšinou “obžerie”… Read more »

vitazdroje
vitazdroje
3 years ago
Reply to  Michal

Paráda a dík za zdieľanie Tvojej skúsenosti.

Danya
Danya
3 years ago

Dobrý deň, včera som si dala očistný deň na vody(prvýkrát v živote). Chcela som dať trojdňovú očistu, ale dnes v noci som sa zobudila. Zobudil ma pocit na zvracanie, samozrejme, som zvracala ????. Nie raz, ale niekoľkokrát. Uvarila som si bylinkový caj na zaludok, ktory vsak vo mne dlho nevydrzi. Velmi sa bojim, ze som si pokazila nejak travenie. Keď pomyslim na jedlo, je mi nevolno a tazko ????????. Čo si o tom myslite? Ďakujem za odpoved.
Este by som chcela povedat, ze som dost zavisla na sladkom ????.

ingvius87
ingvius87
2 years ago

zdravim vas, je tu niekto komu aj 1dnovy post (24 popr 36hodin) pomohol so dlhodobymi zaludocnymi problemami ? asi dva roky ma trapia trav. problemy, nafukovanie, vetry, velmi zriedkavo krce a tiez mam kozne problemy a myslim si ze to ma spojitost s travenim… je mozne po dnovom poste v navratovke jest cely den kuraci vyvar ? alebo je lepsie jest jemne naparenu mrkvu alebo banan ako sa tu doporucuje ?