7 dňový pôst je ďalší pomyselný míľnik v praxi pôstujúceho. Týždeň bez jedla a len o čistej vode, má okrem pokročilých zdravotných účinkov aj značný vplyv na vedomie. Adept si posilní svoju vôľu a trpezlivosť a dozvie sa veľa nového o svojom tele. Opäť pripomíname základné pravidlo a to nepokúšať sa o 7 dňový pôst bez viacnásobného úspešného zvládnutia 3 dňového pôstu! Riziko nezvládnutia pôstu a hlavne návratu k jedlu je vysoké a mohlo by mať vážne následky.

Pôst

Autor – Andrew Gonzalez

Účinky 7 dňového pôstu

7 dňový pôst je účinný na väčšinu vírusových ochorení. Metabolizmus je už v úplnej nečinnosti a tak môže nastať hlbšia očista tela. Regenerujú sa žľazy s vnútorným vylučovaním a nastáva očista buniek tela. Telo poľahky nachádza cudzorodé prvky a zmutované bunky a tak sa ich môže zbaviť. Je tu už dobrá možnosť vyliečenia sa aj so závažných ochorení, no na tzv. “zázračné vyliečenia”  s ťažkých chorôb je zväčša potrebný dlhší pôst. 7 dňový je však dobrý základ a až po jeho úspešnom zvládnutí, môžeme ísť do dlhších.

Príprava a priebeh 7 dňového pôstu

K 7 dňovému pôstu je potrebná dôkladná príprava.

  • 3-4 dni pred 7 dňovým pôstu jeme ľahšie vegetariánske jedlá
  • ideálna je už len vegánska alebo vitariánska strava
  • počas pôstu pijeme dostatočné množstvo vody, no nie nasilu
  • bezproblémový priebeh zaručí, ak máme už za sebou aspoň 2-3 trojdňové pôsty
  • nebojte sa pohybu, cieľ je podporiť vylučovanie toxínov z tela
  • ak ste predtým nezvládli 3 dňový pôst, tak sa do 7 dňového nepúšťajte!

Návratovka – postupný návrat k jedlu

Návrat k jedlu musí byť pomalý a postupný. Váš tráviaci trakt je očistený a nemáte žiadne tráviace tekutiny. Navyše žalúdok je scvrknutý.

Po 7 dňovom pôste, sa v prípade hrubých chýb návratu k jedlu už nemusíte dožiť rána. Preto je potrebné dokonale vedieť ako sa stravovať počas prvých 7 dní! K tomu Vám nepomôže teória, ale len Vaša prax s kratšími pôstami.

Zásady návratu k jedlu:

  • zásady sú podobné ako pri 3 dňovom pôste, len prísnejšie. Napíšeme ich sem znovu, líšia sa len dĺžkou zotrvania pri ľahších jedlách, čo je veľmi dôležité dodržať.
  • veľa ľudí začína prvý deň návratovky k jedlu ovocím, osobne si myslím že je to pre organizmus prisilné
  • pre mňa sa po rokoch pôstovania osvedčilo jesť v prvý deň kratučko naparená zelenina – a to paradajka alebo mrkva
  • prvý deň jeme len veľkosť čo sa zmestí do vlastnej dlane. Žalúdok je zmenšený a ak do neho dáme viac, tak to nezvládne
  • jeme len od hladu k hladu, preto ak sa najeme 2x denne (ráno napr. jedna naparená paradajka a večer napr. jedna naparená mrkva) tak je to úplne v poriadku
  • druhé jedlo si dáme len keď sme skutočne hladný
  • druhý, tretí a štrvý deň už môžeme zaradiť ovocie, opäť objem čo sa zmestí do vlastnej dlane. Vyberáme si ovocie, ktoré je typické pre naše podnebie. Pomaračne, grepy a iné citrusy sú úplne tabu, mohli by totiž popáliť tráviaci trakt. Ovocie striedame so zeleninou, nikdy nie spolu 🙂
  • piaty deň už môžeme zaradiť maličké množstvo zemiakov alebo pohánky. Tukom a bielkovinám v akejkoľvek forma sa striktne vyhýbame. Telo ich nevie stráviť, nemá na to ešte pripravené prostredie.
  • ďalšie dni už môžeme postupne zaradiť rastlinné bielkoviny – ideálne naklíčenú šošovicu, mungo, cícer, atď… neskôr aj varené strukoviny. Pozor na umelo pripravené rastlinné bielkoviny, tým sa vyhýbame aj mimo návratovky!
  • až neskôr po 7 až 10 dňoch zaradíme aj živočíšne bielkoviny, ak ich máme potrebu konzumovať
  • posledné do stravy zaraďujeme tuky!
  • oveľa ľahší návrat k strave majú vegetariáni, vegáni ale najmä vitariáni, i keď aj na vita strave sa dá poriadne spackať návratovka
  • tu popísaná návratovka má základ zo stánky pust.cz, ktorá mi veľmi v začiatkoch pomohla. Postupne som si však vytvoril návratovku čo je pre mňa ideálna.

 
Upozornenie: 7 dňový pôst je bezpečný ak máme dokonale zvládnutý niekoľko krát 3 dňový pôst a nemáme po ňom žiadne problémy.
Ak ste si akokoľvek neistý obráťte sa na niekoho, kto má dlhodobé terapeutické skúsenosti s pôstami a ideálne je aj lekár.

Pomôcky potrebné na realizáciu očisty:

  • destilátor na výrobu destilovanej vody
  • alebo mäkká pramenitá voda z kvalitného zdroja o ktorej máme overené, že jej kvalita je podobná destilovanej vode a má teda minimálny obsah minerálov

Vlastná skúsenosť:

  • na prvý 7 dňový pôst som sa neodvážil po prvých 3 dňových a tak som medzi nimi mal ešte 5 dňový
  • keď som sa cítil bezpečne, odhodlal som na prvých 7 dní bez jedla, príprava sa ukázal dobrá, keďže sa mi nechcelo skončiť a potiahol som ho do 10 dňového pôstu.
  • pôst prebehol hladko, napriek tomu že som ho robil v decembri (lepšia je na prvýkrát jar alebo jeseň)
  • ešte spomeniem skúsenosť s jedným 5 dňovým pôstom. Po jeho skončení som si na druhý deň na obed, pripravil kúsok pohánky a zeleniny. V ten večer som mal už všelijaké myšlienky. Prišli strašné bolesti a celú noc som prebdel v kŕčok.  Záver – bolo to priťažké jedlo na druhý deň a telo ho nevedelo stráviť. Na tretí deň mi už bolo lepšie, no táto skúsenosť bola neoceniteľná. Počas prvých 4 dní pri pôstoch dlhších ako tri dni jeme len ovocie a zeleninu

 

 
 
 

4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
126 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir
Vladimir
10 years ago

Vďaka za propagáciu pôstu, čím viac takýchto stránok, tým viac uvedomelých ľudí 🙂
Ja dnes za cca 10 hodín končím 7 dňový pôst a prebiehal výbore…teším sa na ďalšie výzvy 🙂

michal
michal
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

chcel by som si to vyskusat aj 3 dnovy alebo co najviac len mam strach ze pokazim navrat na stravu inac si na post verim chcel by som zazit ake su to pocity a trosku nechat telo oddychnut

Lenka
Lenka
9 years ago

Ďakujem za postrehy. O 2 dni končím 7 dňový pôst a chcela by som sa opýtať možno banálne otázky, ale nevadí:) Je možné piť po 7 dňovom pôste čaje, keďže je žalúdok ešte citlivý. A v 2., 3. a 4. tý deň môžem jesť len ovocie a zeleninu, ktorá sa zmestí do hrste – tým sa myslí len hrsť na jeden deň, alebo keď cítim hlad, tak si vždy môžem dať hrsť zeleniny, alebo ovocia? Vopred ďakujem za odpoveď:)

Lenka
Lenka
9 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem veľmi pekne za odpovede. Super, že si mi ozrejmil aj ten zelený čaj, na tom som bola závislá:) Zajtra už moje chuťové poháriky zažijú extázu, tak sa na to teším:)

mel
mel
9 years ago

Chcela by som sa opytat ci sa dockam u 7 dnoveho postu aj spalovanie tukov? (aspon trochulinku tuku ) mam prvy 7 dnovy,uz mam 4 den ale necitim nic extra-moze sa stat ze sa nezastavilo travenie alebo mam az tolko cukru v tele ze sa stale spracuvava?

Baša
Baša
7 years ago
Reply to  mel

???????????????? vážne tomu “7 dňovemu pôstu” veríte? Ľudia pre boha spamatajte sa! Telo si jedine pokazíte, lebo telo keď nemá stravu spracováva vzduch, nemá živiny vitamíny, vy strácate energiu.. a nie že vy pijete len vodu.. si troška prečítajte.. ak sa chcete prečistiť tak nežerte kraviny ale papajte zdravo.. to že vy žalúdok týrate 7dni na prečistenie pomôže veľké ho.. a tu máme jeden nádherný návod na to ako ľudí oklamať.. je to somarina.. ak sa nestravujete telo nedostáva cukry tuky bielkoviny vlákninu vitamíny a všetko ostatné ktoré nepotrebuje len črevo a žalúdok ale aj pečeň a všetky orgány.. takže… Read more »

Peter Deak
Peter Deak
6 years ago
Reply to  Baša

Nuz, nehnevaj sa, ale toto je typicky nazor cloveka ovplyvneneho zapadnou filozofiou a zapadnou medicinou, ktora sa sama postavila na piedestal, na ktorom sa citi byt takmer rovna Bohu, ale o skutocnom fungovani ludskeho tela a o skutocnom lieceni, nema ani sajnu.Hovoris, ze je pre ludsky organizmus skodlive, ked v strave pravidelne neprijima sacharidy, bielkoviny a tuky.Tak Ta teraz vyvediem z omylu.Telo si pocas postu praveze oddychne a energiu, ktoru spotrebovavalo pri traveni potravy, presmeruje na ocistenie organizmu a na jeho regeneraciu.Ocisti sa telo, aj mysel.Prve dni, priblizne 3, podla mnozstva sacharidov v tele, organizmus spaluje najpr tie a potom,… Read more »

radka
radka
9 years ago

Zdravím, ja by som sa chcela spýtať, ak sa pijú počas pôstu bylinkove caje, či potom post nemá efekt…chcem začať a bojím sa hneď len vodu…a či môže byt bolesť hlavy dôsledkom postu. Diky.

Simona
Simona
8 years ago

Ahojte dnes začínam 14 dnový pôst, keby tu bol niekto ochotný a mohol mi napísať mail, chcela by som sa opýtať na pár vecí ohľadom pôstu.. Ďakujem kráásne 🙂
simona.stulrajterova@gmail.com

Ejdzi
Ejdzi
8 years ago

Ahojte, dnes mam posledny den 7 dnoveho postu, a idem sa podelit o skusenosti. Doteraz som robievala 1dnove tak 2-3x do mesiaca a pre dlhsi post som sa rozhodla hlavne pre “vycistenie hlavy” a vyslo to. Mala som kopec casu na seba a svoje myslienky, trocha to bolo narocne, lebo som musela varit pre rodinz, ale vybrala som jedla, ktore nie su narocne na pripravu, a ktore nemam az rak rada. Prvy den bol ok, druhy den poobede sa ozvalo skvrkanie v zaludku a strasne ma bolela hlava, treti den sa este ozvalo posledne skvrkanie, potom uz nie. Na stvrty… Read more »

Katka
Katka
8 years ago

Dobry den, chystam sa na svoj prvy 3 dnovy post,zaujima ma, ci pred postom netreba brat nejake laktobacily alebo nejake ine vyzivove doplnky na travenie…vdaka

Katka
Katka
8 years ago

A este 1 otazka: aky cas je vhodny medzi 3 dnovym a naslednym 7 dnovym postom? Par dni? Mesiac? Ci viac?

Juraj
Juraj
8 years ago

Od tretieho do piateho dna krvacanie ďasien.Štvrtý až siedmy deň svrbenie celeho tela,pri vstávaní točenie v hlave,skoro celú dobu som mal zalahnuté v ušiach.To svrbenie asi spôsobilo vysadenie liekov na alergiu a astmu tipujem.Návratovka celkom dobrá.Už som asi dva tyzdne po tomto pôste a hlavná vec čo sa zmenila oproti obdobiu pred pôstami je ovela väčší dôraz na stravovanie.Stravujem sa ovela zdravsie.

Juraj
Juraj
8 years ago

Dik.No pohybu bolo až až fitko 3-4 krat do tyždňa plus manual v robote pondelok až sobota tak to ubehlo celkom :).Chcem sa opytať je nejaky rozdiel v kvalite destilovanej vode kupenej v lekarni a napr. na pumpe? 😀 Doteraz som pil iba obycajnu z vodovodu ale ak pôjdem dlhší pôst tak chcem destilovanú skúsit a keby nahodou pochybilo…

Lenka
Lenka
8 years ago

Super teším sa, hlavne to fitko, keď si zvládal.

Juraj
Juraj
8 years ago
Reply to  Lenka

V robote sme partia,že po robote pol hodiny volna a automatika do auta a ide sa žiadne vyhovorky 😀 samemu by to išlo asi horšie.

Ivan
Ivan
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Dobry den. Nebezpecnost vody domácej pri dlhsim postoch povazujem skor za Vas subjektivny pocit… Chcem sa opytat, ci su niekde nejake studie, ktore by potvrdzovali, ze pocas urinoterapie sa ma pit destilovana voda, inak je urinoterapia menej efektivna…? Dakujem

Ivan
Ivan
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Pane, ale aku konkretnu skusenost? MAte skusenost, ze dlhodobe pitie destilovanej vody je v poriadku? Pretoze ja tvrdim, ze urcite nie… Musite nahradit mineraly, pokial nepijete mineralnu vodu. Preto ma zaujima, ako ju nahradzate… a poculi ste niekedy o tom, ze by urinoterapia pri piti nie destilovanej vody bola menej ucinna? PRetoze ja tvrdim, ze to nemoze byt tak.

Ondrej
Ondrej
7 years ago

Vcera som ukoncil 7 dnovy post. Prvy den ma bolela hlava, vsetko preslo po spanku. Druhy a treti den ma uz nebolela a moj zaludok bolo pocut ako na koncerte. “Tesne pred spankom zacali ist na ma myslienky typu, pod si dat nieco male, naco Ti je 7 dnovy post ? staci Ti iba 3 dni”. Ale som sa nedal. :-D. V noci sa mi snivalo ze som sa napchaval kukuricou 🙂 Stvrty a piaty den som uz citil ze mam zaludok zcvrknuty a bolo pocut hlavne creva ako na koncerte, hlavne po vypiti vody. Siesty den bol relativne fajn,… Read more »

renqa
renqa
7 years ago

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je potrebné pred pôstom vykonať 7 krokov očisty, ktoré uvádzate na svojej stránke? Taktiež sa chcem opýtať, či je rozumné začať 7 dňový pôst hneď po 7 dňovej jablkovej kúre? Ďakujem

renqa
renqa
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem, tak som po 7 dňoch na jablkách prešla na pôst a je to úplne super 🙂 nemám hlad, nemám žiadne problémy, chodím aj cvičiť, mám viac energie, paráda 🙂

Kristína
Kristína
7 years ago

Dobrý deň. Práve končím 7 deň pôstu. Cítim sa super, uvoľnene, oddýchnuto a plná energie. Chcem sa ale spýtať, páči sa mi momentálna postava (váha), ktorú mám, aj keď s týmto zámerom som do hladovky nešla, tak to má aj takúto vedľajší bonus.. otázka – Je možné sa vyhnúť jojo-efektu? Alebo jak tomu, čo najviac zabrániť? Ďakujem za odpoveď

Kristína
Kristína
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem pekne. Určite sa budem snažiť. Tento pôst mi dal totižto obrovskú dávku sebadisciplíny ale najmä zmenu v myslení a stravovaní, takže verím, že sa to podarí 🙂

Lubo
Lubo
7 years ago

Zdravim, je nutne pit destilku aj pocas navratovky ? Telo mi ju uz nejak nemusi 🙂
Dakujem

Ivan
Ivan
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

dojcenska voda sa moze byt aj pocas urinoterapie, vylucne destilovana voda je nezmysel, lekari to tiez zamietaju… aj liecitel venujuci sa cinskej medicine, u ktoreho som bol. Taktiez povedal, ze dlhodobejsie surova strava by mi sposobila problemy. Takze, pokial dovolite, budem viac pocuvat jeho, nez svoje telo, je to moja volba.
Len nehovorte o mineralnych vodach, ze su v Pet flasiach, a to je skodlive, lebo ludia mnohi vas vysmeju. 🙂

Ladislav
Ladislav
7 years ago

Zaujímala by ma jedná vec, chcem vyskúšať tie pôsty podľa informacií čo som dostal. len sa chcem spýtať či sa pôst môže robiť dajme tomu tento 7 dňový aj keď napr študujem a je to dosť psychická záťaž. Prípadne je nutné dodržiavať pri tom aj spánok napr od 22 00 do 6 00? či nie?. Mám aj ďalšie otázky ale tie pridám až keď prejdem tie kratšie pôsty, teda ak môžem?.

Ladislav
Ladislav
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Fúúha. Ďakujem za rýchlu odozvu :). A chcem sa spýtať ako je to s tou destilovanou vodou. Lebo ako som tak pozeral tie destilátory sú dosť drahé. Nedá sa to aj nejako bez toho? prípadne nevieš, že za koľko by sa dal zohnať nejaký v dobrej cene? Lebo sestra robila rozbor vody našej a vraj je tvrdá. to by asi žalúdok nevyplo čo?

Ladislav
Ladislav
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ešte ak môžeš by som chcel poprosiť ako je to s návratovkou u jednodňového pôstu?, lebo akurát na konci som čítal, “koľko dní trvá pôst toľko dní trvá návratovka”. platí to aj u jednodňového?. Prípadne nevieš, že čo by som mal mimo pôstu o vode obmedzovať na zlepšenie toho ekzému? Skúsim aspoň chodievať pravidelne spávať. Najhoršie je, že ten ekzém ma obmedzuje pri tom čo ma najviacej baví pri športe :/. Ja som istotne infikovaný nejakým sajrajtom .

Ladislav
Ladislav
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Beh a BodyBuilding. . chcem robiť osobného trénera.Nepotrebujem byť rambo len chcem byť zdravý a žiť športom popri tom to posúvať ďalej.., ale Ja som kedysi aj sypal tie prášky gainerom som začal potom proteinmy.. teraz už všetký chemické veci so vysadil .. aj lieky lebo už ma to omrzelo… ale to s nimi nemá moc čo dočinenia lebo ja už som to mal aj pred tym. Možno to akurát ešte podporilo. Ja by som bol ochotný na pár týždňov možno aj na ovocí zelenine frčať. Chcem sa z toho dostať.. Lenže potom pri tom bodyBuildingu budem musieť zapojiť mäso.… Read more »

Ladislav
Ladislav
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

ešte jeden zaujimavý poznatok.. Ja dosť frčím na pečivu. Pred dvoma rokmi som to začal riešiť tie ekzémy.. vynechal som úplne sladké vody..Jediné sladké čo vypijem je džús.. dokonca som prestal piť alkohol.. keď som mal 18 so pil ako dúha.. sice som to mal aj pred tym ako som pil alkohol. ale mi napadlo, že tym asi moc neprispejem tej koži :D. inak mimo zdravých nápojov so furt frčal na múčnom pečive.. od chlebov rožkov atď .. Som to dokonca obľuboval viacej ako zájsť na obed. moj spánok je každú noc iný v inom čase.. Od kedy som začal… Read more »

rudilla
rudilla
7 years ago

Dobry den,
rad by som sa opytal, ci mate niekto skusenost s branim liekov pocas 7 dnoveho postu. Konkretne ide o L-thyroxin 25mg. Ci telo na to nereaguje ako by sme nieco jedli a travenie sa nevypne.
Dakujem

rudilla
rudilla
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ďakujem za odpoveď 🙂 nemám to s kým konzultovať, tak si to ešte premyslím ako to spravím. Je to vlastne hormón, ktorý mi štítna žľaza neprodukuje v dostatočnej miere. Beriem najnižšiu dávku. A už sa mi stalo, že som si zabudla tabl.doma a nebrala ich aj týždeň. Žiadne zmeny som na sebe týždňovým nebratím nezbadala.

rudilla
rudilla
7 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ja ďakujem za rady 🙂 dnes druhý deň pôstu, tak uvidím ako to zvládnem. Mám za sebou pár jednodňových a jeden trojdňový.

mariana
mariana
7 years ago
Reply to  rudilla

Možno by stalo za to, pouvažovať o alternatívnom spôsobe liečby, napr. homeopatia, akupunktúra, Klasická čínska medicína, takí lekári majú asi iný postoj k pôstom.. ❓

Andy
Andy
7 years ago

Zdravím, dnes mám 6 deň pôstu a cítim sa katastrofálne, ako pri riadnej chrípke, sopel ako z vodovodu, bolesť svalov, hlavy, dutín, krížov. Začalo to od 4 dňa. Sú to klasické prejavy, alebo je to chrípka. Od včera som pridala klistýr.
Ďakujem

Anka
Anka
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj, po par 24hod a 36 hod postoch som skusila 7dnovy post. Paradoxne prve dva dni uplna pohoda, avsak 3. den prisla kriza, s ktorou som pocitala. Bolest najskor v nohach, krizoch, neskor presla na chrbat. Ten ma bolel striedavo na roznych miestach. Skusala som odsledovat organove hodiny a miesto bolesti a mam pocit, ze to zodpovedalo aktivite organu. Bolesti pretrvavali aj 4. den, ale uz miernejsie. 5. den som sa citila lepsie, ale aj po kratkej fyzickej namahe som sa citila unavena, na konci dna ma zacal boliet zaludok 6. den detto, aj ten zaludok. 7. den ma zaludok… Read more »

Renáta Ferencsik
Renáta Ferencsik
6 years ago

Dobrý deň, ukončila som 7 dňový pôst, prvý deň po pôste som mala tak ako píšete, krátko naparenú mrkvu. Chcem sa opýtať, či už od 2 alebo 3 dňa po pôste môžem zaradiť čerstvé zeleninové šťavy.
Ďakujem, Renáta

Andy55
Andy55
6 years ago

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako je to s klystírmi počas pôstu? Myslím že je veľmi dôležité dávať si ich. Len neviem presne od ktorého dňa pôstu je to dobré. Ja trpím od 15 rokov migrénami a teraz som sa rozhodla že absolvujem pôst. Mám 55 rokov Za posledné dva roky som pojedla dosť veľa tabletiek proti bolesti. Myslím že už stačilo. Teraz chcem byť dva dni na jačmeň a na chlorela a od 3. dňa iba na vode. Mám doma filter na vodu – kangen. Mala by som piť vodu P-H neutrálnu, alebo treba kúpiť destilovanú?

Andy55
Andy55
6 years ago

🙄 ešte jedna otázka, je dobré do klystíru pridávať aj urinu?

Ivan
Ivan
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Pane, ale to je len Vas vymysel, preco by mineralizovana voda pocas postov mala vadit? To Vam povedala z youtube ta Monica Schultz, ci jak sa vola? Vsak to je sarlatanka, jak vy povedali lekari.

Vladimir
Vladimir
6 years ago

Ahoj.. Chcel by som sa opytat.Momentalne som dlhodobo v indonezii konkretne bali..zohnal som si sem horkotazko odstavovac a uz pred mesiacom som prestal jes meso.. Teraz uz 5 den pijem iba stavy ciste bez vlakniny.. rano ovocie poobede a vecera listova zelenina.. je to dieta bolo to tiez tazke hlavne preto ze milujem nezdrave jedla.. a otazka.. chcem na stavach pokracovat este 5 dni podla jedneho clanku a potom prejst priamo na pôst ale nema tu k dispozicii destilovanu vodu.. jedina boda ktora sa tu da pit je z 10l nadob co si tu kupujem.. bude to niak vadit.. ?… Read more »

Vladimir
Vladimir
6 years ago

Funguje tato stranka este. ?pls..

komar
komar
6 years ago

1.Nie je dnes uz ovocie a zelenina po celom svete otravena hemikaliami,podou,dazdom a vzduchom ? Obchodne retazce urcite,ale aj na dedinach uz chcu iba zisky,aby prezili.Pri nejedeni a naslednom prvom jedeni to moze byt celkom nebezpecne.
2.Niektore protinazori hovoria,ze destilovana voda taha mineraly z kosti,kedze ich sama neobsahuje,pri kratkych postoch to asi nevadi,ale pri dlksich?

Lenka
Lenka
6 years ago

Ahojte, mám otázku. Som dlhoročná vegetariánka, pohrávam sa aj s vegánstvom a vitariánstvom. Mám za sebou viac pôstov 3,5-dňových, 2x desinu a jednu 21-ku. Vždy som pila vodu z vodovodu a čo čítam komentáre, asi som tým robila počas pôstov zle. Vodu už roky pijem len odstátu, čerstvá mi ani nechutí. Teraz už cca mesiac pijem šungitovú vodu, ktorá je chuťovo a jemnosťou úplne “poprdeli”. Momentálne som na konci ôsmeho dňa 21-ky. Šungit je, okrem iných prínosov, známy aj tým, že vodu zjemňuje a zbavuje ťažkých kovov. Je takáto voda vhodná teraz pre mňa? Ďakujem krásne za odpoveď a zdravím… Read more »

Lenka
Lenka
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Juraj, vďaka za odpoveď. Potrebovala by som však názor na moju zvláštnu situáciu. Písala som, že som vo fáze 21-dň. detoxu. Všetko bolo v poriadku, veď svoje telo už celkom poznám, keďže mám za sebou viac hladoviek. Na konci 8. dňa ma však neskoro večer cestou hore schodmi príšerne rozboleli nohy, a to až tak, že som sa musela ťahať rukami po zábradlí, aby som vyšla hore a prišlo mi na zvracanie a odpadnutie. Posledné schody som myslela, že nedám. Predo dvermi som sa sklátila na zem s pocitom, že asi umieram. Neumrela som…to len na priblíženie nepríjemného stavu.… Read more »

Ivan
Ivan
6 years ago
Reply to  Lenka

Lenka, s tym by som sa nepohraval, mne liecitel jeden robiaci cinsku medicinu hovoril, ze je to moze byt v nasich podmienkach nebezpecne, aj pre mna. Vitarianstvo je nezmysel, zemiaky, baklazany ci strukoviny by som za surova, napriklad, nejedol.

Lenka
Lenka
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Ahoj Juraj, tá celkom prvá 21-dňovka bola asi najlepšia hladovka, akú som vôbec prežila. Kedysi dávno som začínala s trojkami, potom prišli na rad päťky a potom desiny. Preto som sa minulý rok rozhodla pre dlhšiu. Bola som plná energie, denne som v prírode trávila dlhý čas a moje obvyklé činnosti ako chodenie naboso v tráve, rozhovory so všetkým živým, objímanie stromov, napájanie na Zdroj, meditácie a pod. mali práve v tom čase neskutočnú hĺbku a toto všetko bolo v čase hladovky doslova vyvibrované na maximum. To bolo v lete min.roku. Dokonca mi práve počas hladovania po dlhom trápení zomrel… Read more »

Anka
Anka
5 years ago
Reply to  Lenka

Zaujimalo by ma ako to dopadlo…tiez som mala taketo bolesti noh a to len pri 7dnovke

Ivan
Ivan
6 years ago

Ja by som chcel len doplnit, ze prejst len tak z precitania par stranok na cisto vitariansku stravu je nezmysel. Skoncite v nemocnici. To budete musiet aj strukoviny, zemiaky ci baklazany jest za surova…. nerobil by som to.
A tiez by som destilovanu vodu nebral ako zivotny styl, je to mrtva voda.

Adri
Adri
6 years ago

Dobrý deň , chcel by som sa spýtať , koľko dňovy pôst odporucujete na vyliečenie úzkosti , poprípade nervov/ stresu . Hlavne tá úzkosť .
Ešte má zaujíma , či je dobre hneď po ukončení pôstu , užívať spirulinu / chlorellu rozmiesanu vo vode , dajme tomu cely prvý deň nevratovky , keďže obsahujú pomerne veľa bielkovín.
Posledná vec má zaujíma , čo som sa dočítal v komentároch od vás , prečo neodporúča vás učiteľ postu klystiri počas pôstu . Ďakujem veľmi pekne za odpoved

Adri
Adri
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Dakujem velmi pekne za odpoved

Majka
Majka
6 years ago

Dobry den,chcem sa opytat,mozem na navratovke pit aj stavy v malom mnozstve?dnes som 3 den a chcem koncit 7 dnom….navratovka by mala trvat tiez 7dni?dakujem za rady ;)krasny dnik zelaaaam

Jana
Jana
5 years ago

Dobry den, mam otazku. Dnes som na dni c.7. moje predosle skusenosti s postom boli 2x 3dnovy a 1 x 1 dnovy. vsetky bez pripravy a bez navratovky. hned som jedla vsetko. bez problemov. nemala som v podstate ziadne info, iba to, ze brat sa lieci 30dnovymi postmi… takze to bola skor zvedavost, ci zvladnem nejest… no a teraz, ked som dosla az sem, citim sa ok, tak by som chcela este chvilu potiahnut. je to blbost? no ale hlavna otazka. dala by sa nejako zakomponovat do navratovky ocista pecene? (klystir som si nerobila) viem, ze by sa nemali preskakovat… Read more »

Tom
Tom
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

ahoj a co ta sůl na ledviny?? měl bych z toho strach a jestli nemáš s návratovkou zkušenosti, nevíš co tě čeká 😀 ….. pro mě je to ta obtížnější fáze procesu a čím další půst, tím důležitější její správné provedení

Tom
Tom
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

při jaterkách se pije Epsomská nebo Glauberova sůl… večer v šest a v osm, v deset večer šťáva s olejem a ráno v šest a v osm zase sůl

Šmaker
Šmaker
5 years ago

Zdravim tváričky , chcem sa opýtať aký vplyv má na post dať si pivo a asi kedy či s čím môžem po pôste do jedálnička zaradiť aj lesné huby či šampiony. Ďakujem za odpoveď

evik
5 years ago

Ahojky, rada by som sa zapojila do tejto debaty. Po niekolkych 1-dnovkach som sa vzhladom na problemy s nafuknutostou, nevyprazdnovanim a unavou rozhodla pre 7-dnovku. Prislo to necakane zhora a predo mnou sa otvoril clanok hladovka. Myslim si ze nahody neexistuju a bez akehokolvek vahania som sa rozhodla urobit to. Nastudovaka som si par stranok, tyzden som bez maska, priloh a vareneho jedla, mojmi spolocnikmi boli polievky, zeleninka s troskou ovocia. Som novacik a rada prijmem akukolvek radu na vylepsenie mojej hladovky. Mam za sebou 1. den. K 18.00 som vypila 5,5 l vody neviem ci to staci. Troska som… Read more »

evik
5 years ago
Reply to  Juraj (admin)

Dakujem pekne za odpoved, dnes mam 4.den, vcera vecer bola kriza triaska a malatnost, som slaba verim, ze dnes to bude lepsie, existuje nieco co mi doda energiu, bolo by mozne si napisat aj cez email, mam nieco s cim potrebujem poradit co by som tuto nerada rozoberala, ako som spominala som zaciatocnik a nerada by som nieco pokazila. Budem vdacna za Vasu pomoc aj s jedalnickom v navratovke..
s uctou Evik

evik
5 years ago
Reply to  evik

Dnes piaty den, mam na jazyku biely povlak nepekne to vyzera, co s tym? ???? pekny dnik

Vanda
Vanda
5 years ago

Ahoj, prosím potrebovala by som poradit. Prezila som velke trapenie a to mi zablokovalo chut jest. Takze to malo nasledujuci priebeh. Prvy den bez jedla, ale vecer cervene víno a velke mnozstvo vody a minerálky. Druhy den stale bez jedla, ale vecer pohar kvalitneho koňaku. Treti deň už len voda a trocha železitej minerálky. Moja otázka- kedze nemám ziadne neprijemne priznaky ( trocha unava, zima, mierne chvilkove bolesti hlavy), chcela by sop pokracovat s postom. Mám to brat tak ze ten treti den bez jedla len na vode bol ako prvy postny? Dala by som si 3 dni, najviac som… Read more »

Vanda
Vanda
5 years ago

A este jedna otazka- otuzujem. Aky je tvoj nazor na otuzovanie pocas postu? Zvlada telo zahriat? Tuku (mozno zadrzanej vody) mám vela. Alebo nejaky miernejsi rezim? Macam sa v kadi s ladovou vodou zo studne cca kolko stupnov tolko minut, mala som ale takmer mesiac vypadok, studene sprchy robievam. Dakujem

Danka
Danka
5 years ago

Ahoj,chcem sa spytat,ci ma post vplyv na vypadavanie vlasov. Absolvoval som dva posty (5 a 7 dnovy) v relativne kratkom case za sebou (v priebehu 3 mesiacov). Moze to mat negativne ucinky na vlasy?
Dakujem.

Hanička
Hanička
3 years ago

Ahoj, zajtra mám posledný deň 7-dňového pôstu. Cítim sa super, celý priebeh bol fajn až na častú bolesť hlavy. (to som pri trojdňovych pôstoch nemala) každý deň som pila liter aj pol vody-niekedy aj viac. Môj hlavný dôvod k dlhšiemu pôstu bol, že mám seboroickú pokožku(suché ložiská, niekedy začervenané – len v oblasti vlasov-mam to vtedy, keď jem citrusy, mliečne a cukor, takže plus mínus sa to dá korigovať. Nie je to niečo strašné ale rada by som sa toho už zbavila samozrejme aj zmenou-dodržiavaním stravy:) No včera a dnes (teda piaty a šiesty deň pôstu) sa mi pokožka v… Read more »

martin
martin
3 years ago
Reply to  Juraj admin

Dobrý deň, mam za sebou nejaké pôsty 1az 3 dni. Pocity pri prvom jednodňovom bol fantasticky- duševna pohoda , čista hlava, pohotove myslenie ale po opakovaniach sa to vytratilo a teraz sa do takého stavu nedostanem ani po 3 dňoch. Celkovo zhľadávaním ani nijaký problém nemám myslím že vydržím pohode 7dni ale mam dosť obavy o hmotnosť, nakoľko som teraz moc chudý, teraz sa doslova prežieram s nádejou že čosi priberiem, preto sa chcem opýtať vašu skúsenosť s naberaním váhy po hladovke. Akú mate osobnú skúsenosť . Koľko ste nabrali na váhe oproti predchádzajúcemu stavu pred pôstom , koľko naviac… Read more »