21 dňový pôst som prvýkrát zrealizoval 26.10.2010 – 15.11.2010. Kedysi to bola pre mňa zdanlivo nedosiahnuteľná méta. O pôste som mal však naštudované kvantum materiálov a práve jeho fascinujúce účinky na telo a psychiku ma neustále motivovali. Postupne som trénoval krátke a stredne dlhšie pôsty, až som raz usúdil, že som pripravený na vysnenú 21tku.

Počas 21 dňoch, totiž celý imunitný systém zažíva reštart, nastáva kompletné prečistenie tela, odstránenie prípadných nádorov, choroboplodných ložísk, vyliečenie alergií, proste všetko čo je telu cudzie, tak sa  počas dlhého pôstu pošle kadeľahšie.

21post

Autor – Andrew Gonzalez

Osobne ma netlačilo žiadne vážnejšie ochorenie, fascinoval ma však pocit neuveriteľnej pohody a energie, ktoré som zažíval pri absolvovaní kratších pôstoch. 21 dňový pôst je niečo ako znovuzrodenie, ktorý keď úspešne zvládnete spolu s návratom k strave, tak sa  vo svojom fyzickom tele takmer nespoznáte.  Každý dlhší pôst mám zdokumentovaný v denníku, uvádzam tu teda jeho skrátený popis:

1.- 7. deň
Týždeň prebehol vcelku dobre. Ťažký bol 1. deň, keďže som cítil  nahromadené kyseliny v žalúdku. Ach jaj, mohol som mať pár dní pred pôstom lepšiu prípravnú stravu.  4. deň prišla veľká slabosť. No prešla poobede po 3 hodinách spánku. Ináč v celku ok. Ťažšie práce nerobím, len menej fyzicky náročné. Veľa času trávim na prechádzkach v prírode.

8.-.14. deň
10. deň navečer ma začalo bolieť dole v pravo brucho. Ako keby tam niečo stálo a mal som veľa plynov. 11. deň to pretrvávalo a 12. deň to už bolo lepšie. Inač sa fyzicky cítim v poriadku. Je to obrovský posun oproti minuloročnému 15 dennému pôstu, keď som po 11. dni mal katastrofálne málo síl.
13. deň som prebdel celú noc, z toho že som mal plynatosť. Nechápem tomu, zjavne je to z vody, stojí mi totiž v žalúdku a slabo sa trávi. Ináč fyzicky sa cítim dobre, každý deň: ráno, na obed a večer chodím so psami na prechádzky.

15.-.21. deň
Fyzicky veľmi dobre. Stále 3 x denne dlhšia prechádzka. No pretrvávajú problémy s bruchom a pitím vody. Dokážem vypiť cez deň maximálne 0,5 litra vody. Od 18 dňa mi ide strašne pomaly čas. Pôst má perfektný priebeh, jedine mínus sú problémy s pitím vody. Som stále úplne čerstvý a spávam maximálne 3 hodiny. Duševná výkonnosť išla neuveriteľne hore a spravil som veľa práce na počítači.

21. deň krásny pocit splneného cieľa. Posledný deň napriek občasným bolestiam brucha si užívam. Myseľ je úplne bdelá a v podstate už nespávam. 22 deň cca  o 4. hod nadránom som si ľahol do postele. Vydržal som však spať cca 1hod. Aj to bol maximálne bdelý spánok, keď som všetko vnímal. Vstávam z postele s pocitom ako keby som spal 12 hodín. Som totálne vyspatí a bdelý, pripravený ísť riešiť kvantové rovnice :). Celý deň však zvláštne vnímam priestor. Mám pocit nestálosti hmoty a keď sa pozorne zameriavam na čokoľvek, tak vidím vlnenie.

Návrat k jedlu

Uvádzam aj návratovku k jedlu zaznamenanú v v denníku.
1. deň
ráno: naparená paradajka
večer: naparená mrkva
2. deň
ráno: dve paradajky
obed: 1 jablko
večera: 1 stredne väčšie olúpané jablko
3. deň
nadránom: 1/2 jablka, 1 banán
ráno: 1 hruška
obed: 200g varených zemiakov na kašu + paradajka
večera: 1 mandarinka a 1 jablko
Ten obed bola strašná blbosť. Nechápem čo ma to napadlo. Celú noc ma bolelo brucho…
4. deň
ráno: 1 mandarínka a 1 jablko
obed: 1 jablko
poobede: 1 banán a 1 jablko
večer: 3 hrušky
5.deň  – celý ovocný, večer som zaradil trochu zemiakov
6.deň   – zemiaky a pohánka mi už trávia ok, jem hlavne zeleninu, prvýkrát si dávam maličkú trochu orieškov
7.deň   – to isté čo 6 deň, len väčšie množstvá
8.deň   – strava už výdatnejšia, oriešky mi trávia v malom množstve veľmi dobre, dal som si aj 30g mozzarelly
9.deň   – ľahká vegetariánska strava bez tukov, prichádza výrazná chuť do jedla
10.deň   –  ako posledné zaraďujem do stravy tuky – teda olivový olej. Už som sa na svojej klasickej vegetariánskej strave, no s veľkým podielom  ovocia a zeleniny. Tukom, okrem olivového oleja sa vyhýbam, jem len kvalitný syr priamo zo salaša alebo kvalitnú mozzarellu.
Poznámka: táto návratovka nebola úplne ideálna a pri druhej a tretej 21.tke  už bola lepšia. Preto ak sa ňou chcete inšpirovať, tak ju radšej predĺžte aspoň o 5 dní.

Celkové zhrnutie účinkov pôstu

Prvé 2 mesiace po pôste som sa cítil skvele ako nikdy predtým. Telo šlapalo na 100%. Stačilo mi spávať veľmi málo 4 – 6 hod. Takmer som sa nedokázal spotiť, ani počas veľkej námahy. Po 3 – 4 mesiacoch už sa predĺžila aj potreba spánku. Rok však prebehol skvele, bez akejkoľvek choroby a tých 21 dní stálo za to.

Záver

Ak niekoho táto stránka inšpiruje a chce si pôsty vyskúšať, tak potom splnila svoj účel a som veľmi rád. Len prosím nezabudnite na opatrnosť a dôkladnú prípravu s oveľa kratšími pôstami.  Posledné čo si želám je, aby táto stránka malo niekoho na svedomí…, v dôsledku nesprávnej návratovky alebo pôstu. Bližšie o príprave  k dlhému pôstu je písané už  tu a o dôležitosti návratovky je písané tu

Prajem slnko v duši

 

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katka
Katka
9 years ago

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, mám 19 rokov, výšku 170 a 9.5.2014 som ukončila môj 21 dňový pôst, avšak za tie 4 dni mi váha šla neskutočne hore : z 57,5 kg na 60,9 kg . Prosím Vás,je to tým že už som do stravy zaradila všetko (stále jem ale mám to rozložené na celý deň – do tých 400g) a dnes je len 4 deň po? takže moje telo všetko ukladá do tukov ? 🙁 Mala by som teraz jesť len zeleninu a ovocie ? Ako dlho má trvať návratovka?
Dakujem

Marcela
Marcela
9 years ago
Reply to  Katka

Katko, je úplně normální, že váha po půstu takto naskočí, ono stačí, že se zaplní střeva, vůbec to neznamená, že by tělo hned začlo ukládat tuky..půst není prostředek k hubnutí, ale k očistě těla, k ozdravění….není možné udržet všechnu shozenou váhu a taky nějakou dobu po půstu tělo hubne hůř, protože si nejprve musí zvyknout, že přisun potravy je stálý a nebude mu zase odejmut…to zvykání může trvat třeba celý měsíc, pokud člověk vydrží jíst zdravě a ve správném množství, tak teprve pak začne tělo zase váhu pouštět…každopádně 4. den po půstu není úplně vhodné zařadit vše……Mudr. Partyková píše, že… Read more »

MiroPP
MiroPP
7 years ago
Reply to  Katka

Katka kým niečo začneš precitaj si aspoň niečo na nete o tom je tu toho dosť…Katke očista nič nehovorila šlo jej výslovne o schudnutie…

Franta
Franta
2 years ago
Reply to  Katka

Ja mám raz 6 raz 7 raz 13 a raz 19 dňový pôst za sebou ale ja som neriešil navratovku. To čítam po prvý krát. Vždy som začal jesť hneď po pôste na plno. Vždy to dopadlo OK (raz sa mi stalo že som sa prežral. Trocha bolelo brucho. Ale prestalo) a priberal som niekedy aj cez 2 kg denne. V jeden deň dokonca 2,4 kg za jediný deň. A to som sa vážil vždy ráno po vyprázdnení.

lenka
lenka
7 years ago

Rada by som sa spýtala, ktorá mozarela je taká kvalitná?
Ďakujem.

Peter Deak
Peter Deak
6 years ago

Nechapem, ako niekto moze povedat, ze 21. dni trvajuci post moze byt nedosiahnutelna meta.Ja som sa nan odhodlal hned, ako som si nastudoval nejake informacie a precital si o skusenostiach ludi, ktori taky dlhy post absolvovali.Proste som si povedal, ze do toho idem a ze 21. dni nebudem jest a basta.A veruze, som tych 21. dni vobec nic nejedol a vobec som ani najmenej nepochyboval o tom, ze to zvladnem a to bez akychkolvek skusenosti s kratsimi postami.Post prebiehal bez akychkolvek problemov a bez kriz.Jedine, co ma trapilo, bolo to, ze som si musel davat pozor na to, aby som… Read more »

Peter Deak
Peter Deak
6 years ago
Reply to  Peter Deak

Este by som chcel dodat, ze reci niektorych ludi, ze na dlhy post sa treba pripravovat kratsimi postami mi pripada, akoby sa chceli robit dolezitymi, ze co oni zvladli, ked absolvovali 21 dnovy, alebo dlhsi post.Nemyslim si, ze je to potrebne, pretoze, ako som uz spomenul, ludsky organizmus dokaze zvladnut aj ovela dlhsi post a z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze sa da zacat hned tym 21 dnovym , bez akychkolvek skusenosti s kratsimi postami.A okrem toho, co je velke pozitivum, pocas postu, clovek hlad vobec neciti.Tomu, comu ludia hovoria hlad, ked im skvrka v bruchu, v skutocnosti ziadny hlad… Read more »

Tom
Tom
6 years ago
Reply to  Juraj (admin)

přesně tak!!!

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
1 year ago
Reply to  Juraj (admin)

ja som dal 21 aj 40, navratovka po 21 nebola uplne oki, ale ja by som to nekomplikoval . na nete najdete presne schémy navratoviek od ruských lekárov, Malachov, Nikolajev, ščenikov- teda ak sa budete toho držať aspon 6-7 dní, všetko bude OKI, v zasade sa ma zato, že na 5 dni hladovky treba 1 den návratovky – teda po 21 dnovej hladovke ak date 8 dni navratovky je to uplne v pohode aj s rezervou – netreba ísť do extremu ani z jednej strany, že po hladovke sa hned nažeriem ale ani z druhj strany že po 21 treba… Read more »

Pavla
Pavla
5 years ago

Dobrý den, Juraji, chtěla bych se zeptat, zda nevíte o nějakém zkušeném člověku, který je ochotný provázet druhé půstem a návratovkou, případně o lékařích, kteří jsou ochotní člověka sledovat v průběhu dlouhodobého půstu a po něm. Mohla bych celou záležitost popsat dost obsáhle, ale zkusím to zkrátit. V současnosti řeším rozsáhlé emoční bloky a s nimi související zdravotní obtíže, které jsou vzhledem k velikosti emocí značně alarmující. S půsty mám bohužel málo zkušeností a většinu z nich nevědomých. Absolvovala jsem ale určitý druh intuitivní přípravy na půst, pak jsem měla dost silnou potřebu na něj přejít. Momentálně jsem bez jídla… Read more »

Viliam
5 years ago
Reply to  Pavla

Ja som sem len prišiel dať palec hore! A veľa trpezlivosti na ceste 🙂

Randomhuman
Randomhuman
1 year ago

Dobry deň Dnes je 20 deń môjho pôstovania. Je to môj prvý dlhý pôst. Prvý pokus skončil po 8 dńoch hladovky a bolo to v janúári tohto roku. Dopredu som si určil že cez leto sa o pôst pokúsim znovu a aj keďže sa telu nedá rozkázať začal som s pôstom o týždeň skôr ako som chcel. Prvý pôst bol náročný, mal som bolesti kĺbov, svalov a bola mi stále zima. Teraz je koniec júla a cítim sa skvelo. Počas pôstu som pil obyčajnú vodu zo studne. Príprava na pôst sa mi nijak nevydarila takźe som začal pôstovať hned po… Read more »