Návratovka – teda návrat k strave po pôste je častokrát ťažší ako samotný pôst. Počas druhej svetovej vojny zomrelo veľa vojakov nie na následky dlhého hladovania, ale na to že sa po dlhej dobe bez jedlu nekontrolovane najedli. Nové silné zdravé telo sa tvorí počas návratovky a ak ju uponáhľame, tak celý pôst bude zbytočný, v horšom prípade si ublížime.

Uvádzam toto upozornenie radšej hneď na začiatku. Adept pôstu, ktorý si však osvojí správnu návratovku, tak sa návrat k jedlu pre neho stane radosťou a nie zápasom. Jeho zmysli, chute, čuch, všetko je ostré a jasné a tak si bude vychutnávať pestré vône, prirodzenú chuť potravín a postupný nárast síl. Ako mi poradil môj učiteľ pôstu:

Každý orgán sa musí počas návratovky postupne zdvihnúť rovnakou silou…

Čo jesť v návratovke

Nechcem samozrejme tvrdiť, že tu popísaný spôsob je jediný správny. Je ich niekoľko. Ja uvádzam ten, ktorý sa mi po rokoch pôstovania osvedčil. Návratovka tu popísaná je vhodná po stredných a dlhých pôstoch (3,7,15,21). Zo 40 dňovým pôstom (leto 2014) nemám skúsenosť, takže k návratovke po ňom sa nemôžem vyjadriť.

Samozrejme po 3 dňovom pôste je táto návratovka pridlhá a môžeme ju skrátiť na polovicu alebo aj viac.. Postup pridávania potravín je však v princípe rovnaký. Základ je spoznať svoje telo. Popáliť sa po troch dňoch nejedenia nie je tragédia. Po 5., 7. dňoch telo už omyly toleruje ťažšie a po 15,21 takmer vôbec.

Všeobecne platí však pravidlo, že koľko trvá pôst, toľko má trvať postupný návrat k jedlu.

1. deň

Najdôležitejší deň. Tráviaci trakt úplne spí. Črevá sú bez vnúrného ochranného filmu, žalúdok nemá žiadne kyseliny a je úplne scvrknutý. Prvý deň jeme len 1x ak si to telo vyslovene žiada(v žalúdku vyhráva muzika), môžeme si dať druhýkrát.

Jeme nič len zeleninu, ideálne trochu naparenú na sitku, tak aby zmäkla.  Nie však aby sme ju počas naparovania na sitku “zabili”. Mne sa osvedčila naparená paradajka, alebo naparená mrkva. Množstvo to, čo sa nám zmestí do jednej dlane – cca 1 malá paradajka, alebo jedna malá mrkva.
Niektorý si prvý deň dávajú jablko, banán a podobne. Ak im to robí dobre, tak v poriadku. Pre mňa to bolo vždy veľmi ťažké. Z toľkého cukru sa mi vždy točila hlava. Citrusy sú počas prvého dňa nestráviteľné. Ich kyselina by Vás popálila zvnútra.

jogin

2. deň

To isté ako prvý deň. Ja jem len jednu paradajku alebo jednu mrkvu. Zvyčajne ráno na obed a večer. Novú porciu jeme len vtedy, keď sa mi ozve žalúdok, teda úplne do prázdneho žalúdka nalačno.
Už je možné zaradiť aj ovocie. Mne sa však nerobí druhý deň dobre. Stále má veľa energie na mňa a preto ho druhý deň nejem.

3. – 4. deň

Postupne zaraďujem ovocie, opäť objem čo sa zmestí do vlastnej dlane. Vyberáme si ovocie, ktoré je typické pre naše podnebie ako jablká, hrušky, slivky, jahody…
Pomarančne, grepy a iné citrusy sú úplne tabu, mohli by totiž popáliť tráviaci trakt. Ovocie striedame so zeleninou, nikdy nie spolu 🙂
Jeme len keď cítime hlad a keď je teda predchádzajúca potrava už dokonale spracovaná. Dávky sú stále veľmi malé.

5. deň

Piaty deň už môžeme zaradiť maličké množstvo zemiakov alebo pohánky. Tukom a bielkovinám v akejkoľvek forma sa striktne vyhýbame. Telo ich nevie stráviť, nemá na to ešte pripravené prostredie.
Ak ste vitarián v podstate nie je čo už pokaziť. Samozrejme orieškom sa ešte nejaké 3-4 dni vyhneme.

7. – 10 deň

7-10 deň môžeme postupne zaradiť rastlinné bielkoviny – ideálne naklíčenú šošovicu, mungo, cícer…neskôr aj varené strukoviny. Osobne však celoročne jem len klíčené strukoviny. Pozor na umelo, chemicky pripravené rastlinné bielkoviny, tým sa vyhýbame aj mimo návratovky!

10 deň +

po 10 dňoch môžeme aj živočíšne bielkoviny, ak ich však máme potrebu konzumovať

  • posledné do stravy zaraďujeme tuky! 
  • soľ a cukor sú počas návratovky(nie len počas nej) jed
  • oveľa ľahší návrat k strave majú vegetariáni, vegáni ale najmä vitariáni, i keď aj na vita strave sú možné veľké prešľapy.
  • tu popísaná návratovka má základ zo stánky pust.cz, ktorá mi veľmi v začiatkoch pomohla a týmto ďakujem Pavlovi za podporu, vždy mi poradil a pomohol pri mojich prvých krôčikoch na poli pôstu.

Postupne som si však vytvoril návratovku čo je pre mňa ideálna. Preto nie je nad vlastnú skúsenosť a po mnohých krátkych pôstoch si nájdete aj pre Vás tu ideálnu…
Enjoy yourself… 😉
 

Návratovky k 1,3,7,15,21 nájdete aj pri jednotivých pôstoch

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Boris
Boris
8 years ago

” Množstvo to, čo sa nám zmestí do jednej dlane – cca 1 malá paradajka, alebo jedna malá mrkva.” tu bo som to poopravil, mnozstvo co sa zmesti do jednej hrste (co su dve spojene dlane).

Peter Deak
Peter Deak
6 years ago

Podla mojho nazoru, je ta Vasa navratovka, dost prehnana.Alebo, je to individualne.Po 21. dnovom poste, som uz v prvy den jedol aj zeleninu, aj ovocie, ale len malicko, asi 3x za den.Zemiaky som jedol uz na 3. den a v stvrty den zeleninovu polievku s hubami a v siesty den, uz aj kysle ryby a s travenim, som nemal ani najmensi problem.Nezdielam Vas nazor, ze po poste traviaci system uplne spi a zaludok nema ziadnu kyselinu na travenie a creva, su bez ochranneho filmu.Traviaci system, sa opatovnemu prijmu stravy po poste dokaze prisposobit velmi rychlo a kyselinou sa zaludok zacne… Read more »

Viliam
6 years ago

Juraj nazdar, Tvoju stránku mi odporučil môj kamarát, Dodo, ktorý je na duchovnej ceste o niečo ďalej ako ja. Myslím si, že som ešte iba na začiatku. Ale nie o tom som chcel 😀 Ďakujem Ti veľmi pekne za tieto návody. Momentálne robím pôst, ktorý netuším ako dlho bude trvať. Všetko sa to začalo spontánne. Dostal som sa k metóde, ktorá sa volá Wim Hof method. V skratke: je to meditácia, dychové cvičenia a otužovanie. Všetko sa to vzájomne dopĺňa a perfektne to ladí. Ako som to začal robiť, tak cítim nesmierny príval energie. Doslova neviem, čo s ňou mám… Read more »

Viliam
6 years ago

Čau Juraj, dnes som ukončil svoj pôst. Dĺžka: 5 dní. Intuícia mi šepkala, že mám ešte pokračovať, ale tentokrát som nechal zvíťaziť rozum. Pretože posledné dni som bol na energetickom dne. A potrebujem pracovať. Tak som sa rozhodol ukončiť tento pôst predčasne. Tiež mi napadlo, že ma ešte čaká návratovka, od ktorej neviem čo čakať, tak som to pre istotu nesilil. Dnes mám za sebou už dve jedlá. Najprv to boli paradajky, ktoré som varil asi tak dve minútky. Pravdepodobne sa tam nezachovalo až tak veľa živín, ale niektoré mi prišli nie celkom dozreté, tak som to radšej urobil takto.… Read more »

Wendy
Wendy
5 years ago

Dnes končím 21 dňovku. Chybám sa na návratovku.. Ako je najlepšie napredovať k správnej návratovke?
Prvé dni sú mi jasné. Len som čítala že by mala tiež trvať 21dní. Ďakujem

milan hučko
milan hučko
5 years ago

Dnes končím 42 deň hladovky. Rád som si prečítal Vaše postrehy resp nechal sa inšpirovať nakoľko začína ďalšia fáza a to je návratovka. Počas hladovky som mal krízu 33 až 38 deň.
Na 39 deň som sa mentálne cítil že by som dal ešte aj 14 dní. Racionálne som to zamietol, nakoľko u mňa telo začalo ísť už zo svalovej hmoty.
Teším sa na zdravú stravu

Viliam
5 years ago

Návratovku fakt nepodceňujte.
Nedávno som ukončil 3ku a návratovku som slušne povedané úplne spackal.
Cítim, že mám niečo nevyriešené v podvedomí.
Ale ponaučenie znie: fakt nechoď do dlhších pôstov, ak nepoznáš dokonale svoje telo.
Ja sa vraciam späť k jedničkám a idem trénovať. Lebo nechcem sa zaseknúť.
Pôstu zdar 🙂

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
2 years ago
Reply to  Viliam

po 3 dnovej hladovke ti stále funguje trávenie, stačí si dať nejakú, šťavu na začiatok a nič viac nepotrebuješ

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
2 years ago
Reply to  Juraj admin

ruský autori tvrdia že 3 dňová hladovka – trávenie je stále funkčné a môžeš defacto hneď začať jesť- samozrejme, lepšie je nejaka ťa štava, ovocie, zelenina – 1 -2 dni, ale nejaký stress by som rozhodne nemal -bavil som sa s mnohým ľuďmi čo držali dlhodbé hladovky a nik, ale nik z nich nešiel návratovky tak opatrne ako sa popisujea nikomu nič nebolo – ruský autori Malachov, Nikolajev a iný tvrdia, že pri 20-30 dňovej ladovke stačí úplne 4-6 dňová návratovka a viem, že práve prehnané tvrdenia o príprave na hladovku a dlhej návratovke odradili mnoho ľudí od toho aby… Read more »

Jozef Fila
Jozef Fila
3 years ago

Juraj vdaka za skvele informacie. Mam jednu otazku destilovana voda sa pouziva kôli tomu ze je absolutne demireneralizovana a nasava necistoty z tela ako sucha hubka…na druhej strane ma PH 5,5 az 5,0 co je velka kyslost pre organizmus ktory je uz aj tak zatazeny obrovskym mnozstvom rozpustajucich sa splodin. Nebolo by vhodne v čase krizy pocas postu ulavit telu 2-3 poharmi zasaditej zaporne nabitej vody s PH 7,5…?

vitazdroje
vitazdroje
3 years ago
Reply to  Jozef Fila

Ahoj Jozef, podľa mňa skvelý postreh. Nikdy som to neskúsil, jedine som si ju nabíjal v sklenenej fľaši na slnku. Ďakujem Ti za uverejnenie a info pre druhých.

Ivana
Ivana
2 years ago
Reply to  Jozef Fila

Ahoj Jozef, zaujala ma otazka ohladom PH destilovanej vody. Mne ju fakt skuseny terapeut kazal pit kazde rano 0,5-1 liter, vraj sa tym precisti organizmus. Zaskocilo ma to kysle PH 5,5 az 5,0 ktore uvazdas, tak som hladala na internete a nasla som info, ze destilovana voda ma PH 7,0. Tu su linky: https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyslos%C5%A5 https://www.marlus.sk/clanky-a-novinky/122-destilovana-voda-spoznajte-jej-zdravotne-rizika Pozn.: v tom druhom clanku (a aj v inych na nete) som nasla info o negat. ucinkoch destil.vody, ale nie kvoli PH. Takze nazory sa fakt roznia. Prosim odkial mas info, ze PH destilovanej vody je 5,5 az 5,0 ? Dakujem. Zelam vsetkym uzitocne posty… Read more »

Ondrejslovak58@gmail.com
Ondrejslovak58@gmail.com
2 years ago

Dobrý deň, naklíčené strukoviny (jed) by som nejedol viz. Opawmesse – kniha od pána Stričky.

Rory
Rory
2 years ago

Ahoj, mám za sebou 4 dni na zeleninových a ovocných šťavách, 4 dni pôstu aj s klystírom a teraz 5. deň návrat ku strave. Prvé dva dni návratu boli okej, ale potom som si dala pohánkovú polievku a dnes zemiaky a cítim, že to je moc. Už som spomalila, ale zatiaľ neprichádza stolica. Za koľko dní mám očakávať prvú stolicu? Mám stres z toho, že som to pokazila a kvôli tomu to nejde. Tiež mám sem tam aj kŕče v bruchu.

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
2 years ago

v nedelu som skončil prvý 21 dnovy pôst a môžem hodnotiť: 1. nerobil som žiadnu prípravu predpostom, Ešte večer pred som si dal rezeň. prešla a V nedelu podvečer som začal návratovku – riedená mrkvová šťava. Pondelok som pridal naparené paradajky, naparenú zeleninu, slivky a hrušku. Utorok detto pokračujem rovnako -na druhý deň, som začal grgať a prdkať, čo je znak obnovy trávenia. Po 2 dňoch prvá stolica- znak že trávenie funguje- samozrejme ešte pár dni pojdem šťavy, ovocie, zelenina, sušené ovocie, káva…postupne ryža natural, zemiaky, čierny chlieb. Jednoznačne vyvracia bludy o tom, aká je nevyhnutná viacdňová príprava pred –… Read more »

Viliam
2 years ago

Jaroslav,

mohol by si nalinkovať ruské zdroje?

Vďaka.

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
2 years ago
Reply to  Viliam

nájdi si a objednaj knihy, od Malachova, Nikolajeva a iný….https://docplayer.cz/864960-G-p-malachov-hladoveni.html

Jaroslav Micenko
Jaroslav Micenko
2 years ago
Reply to  Juraj admin

s tým sa dá súhlasiť, oki 7 deˇnávratovka a ešte žiadne mäšo, mlieko ani tuk som nedal, ale vidím to tak dní návratovky síce nič nepokazí, ale je to zbytočne dlho dokopy do 9-10 dňa návratovky nabehnúť aj na mäso – lebo zase 21 dní návratovky nič nepokazí, ale zase je to zbytočne dlho – 10 dní je plne bezpečná doba na nástup na normálnu stravu

Juraj
Juraj
1 year ago

Ahoj, prosím ťa, stretol som sa aj s názorom, že pri návratovke je vhodný vývar, ktorý je ale dosť mastný, čo na to hovoríš? Aktuálne mi beží moja prvá 4 dňovka, tak to nechcem pokaziť.
A čo sa týka korenín (bez soli), sú vhodné ako doplnok napríklad ku paradajkám a podobne?